Agović hoće samo ćerku gradonačelnika Rožaja

U Ministarstvu kažu da nemaju informaciju da presuda neće biti izvršena, već da će CSR postupiti po njoj...
236 pregleda 3 komentar(a)
Centar za socijalni rad Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Centar za socijalni rad Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 07.12.2015. 20:40h

Direktor rožajskog Centra za socijalni rad (CSR) Kadrija Agović odbio je da izvrši pravosnažnu sudsku presudu i tvrdi da za to ima zeleno svjetlo Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRS).

Viši sud u Bijelom Polju je 10. novembra potvrdio presudu Osnovnog suda u Rožajama, kojom je CSR naloženo da se prijem u radni odnos kćerke gradonačelnika Rožaja Ejupa Nurkovića, Dženite Kurtagić, na mjesto psihologa, poništi kao nezakonit, te da se izvrši "ponovni izbor od prijavljenih kandidata na oglas od osmog marta 2014. godine".

Presuda je postala pravosnažna i izvršna.

Za mjesto psihologa konkurisao je i Nedžad Murić, koji je ispunjavao uslove oglasa, za razliku od Kurtagićeve, koja nije imala položen stručni ispit za rad u državnim organima, kao ni uvjerenje o zdravstvenom stanju.

Murić je tada tužio CSR i nakon 20 mjeseci dobio presudu u svoju korist, koju Agović odbija da sprovede.

"Kurtagićeva je dobila otkaz i u tom dijelu je presuda ispoštovana. Što se tiče ponovnog izbora neću ga vršiti, jer nijedan kandidat ne ispunjava uslove", rekao je Agović.

On je pojasnio da kandidati ne ispunjavaju uslove sistematizacije CSR, kojom je propisano 24 mjeseca radnog iskustva. Iz tog razloga smatra da je raspisani konkurs nezakonit, zbog čega ne planira da ispoštuje odluku suda.

"Poštovanjem sudske presude ja bih prekršio Poslovnik CSR, odnosno zakon i ne pada mi na pamet da to uradim. Sve sam dostavio MRS, kod njih je sva dokumentacija i oni znaju za moju odluku", rekao je Agović.

"MRS je upoznat sa presudom koja je donesena u vezi sa konkursom za radno mjesto psihologa i nema informaciju da ista neće biti sprovedena, već da će CSR po istoj postupiti", rekli su iz PR službe Ministarstva.

Nedžad Murić je "Vijestima" kazao da još nije dobio odluku iz CSR i najavio podnošenje krivične prijave protiv Agovića, ukoliko ne ispoštuje sudsku presudu.

Za neizvršavanje sudske presude Krivičnim zakonikom je predviđena novčana ili kazna zatvora do dvije godine.

Kurtagić sporna odavno

Inspektor rada je još trećeg aprila prošle godine konstatovao nepravilnosti prilikom zapošljavanja Kurtagić i naredio da se one otklone. Iz nepoznatih razloga slučaj je obustavljen.

Kurtagić je radila kao psiholog dvadesetak mjeseci. Murić je, o njenom nezakonitom izboru, u maju ove godine, obavijestio Agovića, koji do sudske odluke nije dovodio u pitanje zakonitost raspisanog konkursa.

Agović (BS) je na mjesto direktora imenovan po dogovoru političkog direktora DPS-a Tarzana Miloševića i potpredsjednika BS-a Osmana Nurkovića.

Bonus video: