Ako se Milašinović pita, kod Jelića nema greške

Agencija odbila da pokrene postupak protiv senatora DRI u vezi sa prijavom gotovo 13.000 eura, za koje njegovi poslodavci negiraju da su mu isplatili
7309 pregleda 2 komentar(a)
Jelić, Foto: Savo Prelević
Jelić, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije odbila je da goni člana Senata Državne revizorske institucije (DRI) Zorana Jelića zbog sumnje u sporno porijeklo gotovo 13.000 eura na njegovom računu.

Institut alternativa (IA) zatražio je pokretanje postupka protiv njega, nakon pisanja “Vijesti”.

“Vijesti” su krajem marta objavile da je senator u svom imovinskom kartonu prijavio da je osim plate u avgustu od DRI dobio još gotovo 13.000 eura. Iz DRI su negirali da su mu isplatili tu sumu, a sam Jelić nije odgovorio na pitanja o porijeklu novca.

Predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk zatražio je sredinom aprila da se protiv Jelića pokrene postupak za utvrđivanje povrede Zakona o sprečavanju korupcije, napominjući da je propisano da se u imovinskom kartonu moraju dostaviti tačni i potpuni podaci.

Povezani članci

30. Mart 2020.

Ko je Jeliću uplatio skoro 13.000 eura?

“Od vas tražimo da u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzmete mjere i radnje u pravcu utvrđivanja povreda člana 23 ZSK u dijelu potpunosti i tačnosti podataka iz izvještaja o prihodima i imovini javnog funkcionera Zorana Jelića... U nadi da ćete ovom slučaju pristupiti efikasno i donijeti odluke u odnosu na navedeno lice i shodno istima preduzeti zakonske mjere, ali i informisati nadležne organe kako bi i oni preduzeli iste”, navodi se u dokumentu koji potpisuje Muk.

Muk
Muk(Foto: Savo Prelević)

Iz Agencije su početkom prošle sedmice kao neosnovnu u cjelosti odbili inicjativu IA. Napominju da je Zakonom propisano da Agencija vrši provjeru podataka iz kartona njihovim upoređivanjem sa prikupljenim podacima od organa vlasi i pravnih lica koja raspolažu tim podacima, kao što su Poreska uprava, Uprava za nekretnine, Ministarstvo unutrašnjih poslova...

“Agencija ističe da je za imenovanog javnog funkcionera izvršena provjera svih podataka po službenoj dužnosti i u toku postupka provjere nijesu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koja se vode u zvaničnim evidencijama drugih državnih organa”, navodi se u obrazloženju odluke koju potpisuje v.d. direktora Savo Milašinović, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Dodaje se da je je Jelić uz karton dostavio i” validnu dokumentaciju kojom je opravdao iznos od 12.935 eura”.

Za nedostavljanje tačnih i potpunih podataka Zakonom je propisana novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Upravni sud je, inače, u drugoj polovini januara donio presudu kojom je poništio odluku Agencije koja se odnosi na slučaj Jelića, po kojoj on nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije time što je istovremeno bio član Odbora za reviziju “Prve banke”. Sud je našao tada da je osnovana tužba IA.

Ni mjesec dana kasnije, Agencija je donijela novu odluku kojom utvrđuje da Jelić nije prekršio odredbe Zakona pružajući stručne, odnosno konsultantske usluge u privatnoj banci jer DRI nije odlučivala o pravima i obavezama tog pravnog lica.

Iz IA su najavili da će i novu odluku Agencije preispitati pred sudom, poručujući da iz Agencije ponovo nisu pojasnili na koji način senatorov angažman u privatnoj banci spada pod naučnu, nastavnu, umjetničku, sportsku ili kulturnu djelatnost.

Bonus video: