Ko je Jeliću uplatio skoro 13.000 eura?

Član Senata DRI tvrdi da je pored plate u avgustu dobio nepunih 13.000 eura iz DRI, što iz te institucije negiraju. Iz Agencije kažu da je sve u redu i ističu da im je senator opravdao porijeklo novca
21067 pregleda 20 komentar(a)
Jelić, Foto: Savo Prelević
Jelić, Foto: Savo Prelević

Senator Državne revizorske institucije (DRI) Zoran Jelić prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije da je iz institucije u kojoj radi samo u avgustu pored plate dobio još nepunih 13.000 eura, ali iz DRI tvrde da mu nikad nijesu uplatili taj novac.

Jelić nije odgovorio na pitanje “Vijesti” od koga je sporna uplata stigla.

“Jelić nije ostvario prihode u iznosu od 12.953,17 eura po osnovu uplata od strane Državne revizorske institucije”, rečeno je “Vijestima” iz Službe za odnose s javnošću DRI.

Iz Agencije ističu da im je senator pojasnio njihovo porijeklo.

“Imenovani javni funkcioner je prijavio Agenciji prihod u iznosu od 12.935,17 eura u vanrednom izvještaju o prihodima i imovini od 2. septembra 2019. godine, uz koji je priložio detaljne podatke o osnovu sticanja predmetnog prihoda (odnosno propratnu dokumentaciju kojom je opravdan osnov sticanja predmetnog prihoda)”, stoji u odgovoru ove institucije na pitanje da li su kontrolisali njegove prihode i imovinu zbog sporne isplate.

S obzirom da se redovni godišnji imovinski kartoni dostavljaju do 31. marta, iz Agencije su kazali da poslije toga kreću sa njihovom kontrolom.

Detalj iz imovinskog kartona Jelića: Dio dodatnih isplata DRI
Detalj iz imovinskog kartona Jelića: Dio dodatnih isplata DRI(Foto: Antikorupcija.me)

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da se ne smije Agenciji dostaviti imovinski karton sa netačnim i nepotpunim podacima. Za koga se utvrdi da je to uradio, može mu biti izrečena novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Priložio je detaljne podatke o osnovu sticanja predmetnog prihoda (odnosno propratnu dokumentaciju kojom je opravdan osnov sticanja predmetnog prihoda)”

Prema redovnom godišnjem imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciji, Jelić je prijavio da je njegova plata najveći dio godine iznosila 1.680 eura, a pored toga i da je od DRI imao još pet uplata po drugom osnovu - 650 u februaru, 260 u aprilu, 12.935 u avgustu, 600 u novembru i 1.170 eura u decembru.

Njegova supruga, državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Vukica Jelić, prošle godine je najveći dio godine primala 1.504 eura, ali je iz tog resora pola godine dobijala dodatke na platu koji su se kretali od oko 12,5 eura do oko 490 eura.

Pored toga je prijavila da je u julu dobila 250 eura iz Monstata, 414 u oktobru iz UNICEF-a na ime putnih troškova, ali da nije imala prihoda iz Savjeta za saradnju organa državne uprave i NVO. Članica Savjeta je od sredine septembra 2018. godine.

Jelićeva je vlasnica dva stana od 71 i 85 metara kvadratnih, koji su stečeni kupovinom.

Supružnici su vlasnici akcija u Prvoj banci, Ulcinjskoj rivijeri i Eurofondu, a senator od 2017. godine otplaćuje 70.000 eura vrijednih kredita u ratama od oko 350 eura, a državna sekretarka 60.000 eura od 2006. godine u ratama od 331 euro.

Jelići nisu dali saglasnost Agenciji za uvid u bankarske račune.

Bonus video: