Alergologe će dobiti supspecijalizacijama

Jedini dječji alergolog nedavno je napustio KCCG i zaposlio se kod privatnika. Na javni poziv Fonda za zdravstveno osiguranje nije se javila nijedna privatna ustanova
2 komentar(a)
alergija, Foto: Shutterstock
alergija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.06.2015. 18:00h

Dvije supspecijalizacije iz alergologije dodijeliće se danas na sjednici Odbora direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), kako bi se riješio problem nedostatka ljekara iz te oblasti.

To je “Vijestima” saopštio direktor KCCG prof. dr Ranko Lazović, istakavši da će do tada obezbijediti konsultantske usluge iz alergologije.

Problem nedostatka alergologa traje već duže vremena u najvećoj, ali i ostalim zdravstvenim ustanovama.

Fond za zdravstveno osiguranje u martu ove godine uputio je javni poziv privatnicima za dostavljanje ponuda, kako bi se zaključili ugovori o pružanju zdravstvene zaštite iz oblasti alergologije i imunologije u 2015.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim izvorima “Vijesti”, nijedna privatna ustanova nije bila raspoložena za to.

Shodno javnom pozivu, državi su potrebne specijalističko-konsultativne i dijagnostičke usluge iz alergologije i imunologije, što podrazumijeva prvi i kontrolni pregled ljekara, kao i ispitivanje kožne preosjetljivosti na inhalacione alergene. Lazović je juče kazao da KCCG raspolaže sa dva imunologa i jednim ljekarom koji je na specijalizaciji iz te oblasti.

Zbog nedostatka alergologa, posebno je prije nekoliko mjeseci bila pogođena najmlađa populacija, kada je javni zdravstveni sistem ostao bez jedinog dječjeg alergologa, nakon što se zaposlio kod privatnika.

Iz Udruženja Roditelji su kazali da su ih roditelji i ranije obavještavali da imaju problem sa dobijanjem usluga alergologa, jer se dugo čekalo, s obzirom na to da je radio samo jedan doktor.

Bonus video: