Alković: Podstaknuti zapošljavanje Roma i Egipćana

Alković je navela da dosadašnja praksa govori da se Romi i Egipćani sa srednjom školom najčešće zapošljavaju u komunalnom sektoru
132 pregleda 1 komentar(a)
Biljana Alković, Foto: Privatna arhiva
Biljana Alković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.12.2013. 20:09h

Savjet za kvalifikacije usvojio je dva nova standarda zanimanja čiji je cilj da podstaknu zapošljavanje kod Roma i Egipćana i omoguće im lakši i kvalitetniji pristup institucijama sistema.

Izvršna direktorka Instituta socijalne inkluzije (ISI), Biljana Alković, saopštila je da je Savjet za kvalifikacije usvojio dva nova standarda zanimanja - organizator rada socijalne inkluzije i saradnik u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana.

Ona je navela da je inicijativu za izradu tih standarda, sa pratećim programima obuke, pokrenuo i finansirao ISI.

"Cilj novih standarda je da podstaknu zapošljavanje kod Roma i Egipćana i omoguće lakši i kvalitetniji pristup ovih manjina institucijama sistema- obrazovnom sistemu, zdravrstvu, sistemusocijalne zaštite, biroima i programima za zapošljavanje kao i kvalitetnije ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, bez prisustva diskriminacije”, navodi se u saopštenju Alković.

Ona je pojasnila da će kroz medijaciju između institucija sistema i romske i egipćanske zajednice organizator i saradnik, kao medijatori i pomagači raditi na informisanju, edukaciji i pomaganju u ostvarivanju ljudskih prava svojih sunarodnika.

Pristup obuci za ta zanimanja imaće pripadnici romske i egipćanske zajednice sa završenom srednjom školom.

"Osim što će pomoći da se prevazilaze barijere u pristupu institucijama koje postoje kod pripadnika romske i egipćanske zajednice u vidu nepismenosti, neinformisanosti, slabog poznavanja službenog jezika ali i diskrimimacije, kroz stavljanje u funkciju ovih zanimanja omogućiće i zapošljavanje pripadnika romske i egipćanske zajednice koji imaju određene kvalifikacije”, kaže se u saopštenju.

Alković je navela da dosadašnja praksa govori da se Romi i Egipćani sa srednjom školom najčešće zapošljavaju u komunalnom sektoru gdje rade sa obično, sunarodnicima bez škole i koji su najčešće nepismeni.

"ISI ocjenjuje da je Crna Gora uz program stipendiranja i obrazovanja napokon učinila dodatni, nedostajući, korak u pogledu njihovog modrživog zapošljavanja i podsticanja pristupa sistemskim institucijama i da se po ovom rešenju dodatno približila zemljama koje bilježe dobre rezultate na polju socijalne inkluzije Roma i Egipćana”, kaže se u saopštenju

Bonus video: