AMD da vrati dug sa kamatom

AMD Budva je od para pozajmljenih od Zavoda kupio plac na Jazu koji je prodao budvanskoj firmi Megapromet
53 pregleda 4 komentar(a)
plac, Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
plac, Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.03.2015. 19:06h

Zavod za izgradnju Budve utužio je pred Privrednim sudom i dobio presudu protiv budvanske NVO Auto moto društva, da im isplati sa kamatom dugovanje od gotovo 130 hiljada eura, koje je ta nevladina organizacija pozajmila još prije četiri godine. Riječ je o „pozajmici“ od 107 hiljada eura koja je sprovedena cesijom, preko Opštine, za kupovinu, spornog zemljišnog kompleksa na Jazu od 18 hiljada kvadrata.

Zemljište je na praktično fingiranom tenderu od Opštine kupio AMD Budva.

Direktor Zavoda za izgradnju Budve Đorđe Vujović potvrdio je „Vijestima“ da je ta firma dobila sudsku presudu za isplatu dugovanja, sa kamatama. On je naveo da je cesija sa Opštinom, sprovedena 2011. na iznos od 107 hiljada eura, ali da AMD do danas nije izmirio svoje dugovanje prema Zavodu.

„Kada sam prije godinu i po preuzeo funkciju direktora Zavoda za izgradnju pokrenuli smo sudski spor pred Privrednim sudom i utužili AMD za isplatu dugovanja. Sudska presuda je dobijena u našu korist, ali zbog blokiranog računa, ne možemo dugovanje da naplatimo od AMD “, kazao je Vujović.

Auto moto društvo je prije šest godina na tenderu, kupilo od Opštine za 1,1 milion eura, ili 50 eura po kvadratu zemljišni kompleks od 18.660 kvadrata u industrijskoj zoni Jaza, nedaleko od lastve Grbaljske, na samoj Jadranskoj magistrali. Međutim, cjelokupan iznos novca nikada nije legao na račun Opštine, osim nešto manje od sto hiljada eura. Dio novca je isplaćen upravo i preko sporne cesije, na ime dugovanja Opštine prema Zavodu od 107 hiljada eura, upravo one sume, koju sada sudski zavod potražuje od AMD -a.

Zemljišni kompleks ubrzo mijenja vlasnika jer AMD ga ustupa budvanskoj kompaniji Megapromet, koja preuzima ostatak duga AMD -a prema Opštini. Potom nastupa i transakcija u kojoj opština vraća plac na Jazu, a Megapromet dobija zemlju na Crvenoj glavici.

Cijelu zavrzlamu, prenosa vlasništva opštinske zemlje, iz jedne u drugu ruku, a i ponovno vraćanje pod okrilje lokalne uprave, opozicija je prijavila vrhovnom državnom tužilaštvu, a slučaja je odnedavno ponovo aktuelizovan.

Opština vraća zemlju na Jazu, a Megaprometu plac na Crvenoj glavici

Zemljišni kompleks na Jazu u sptemberu 2010. je opet opštinski, za to su glasali odbornici DPS, dok su protiv bile kolege iz SDP-a. Opština prihvata da zemlju uzme ponovo u svoje vlasništvo, ali po duplo većoj cijeni, od 115 eura po kvadratu, a Megaprometu, ustupi 8.165 kvadrata na Crvenoj glavici kod Svetog Stefana. Odlukom je Opštini pripalo 18.660 kvadrata zemlje, do tada u katastru uknjižene na Megapromet, koju je komisija Uprave za nekretnine procijenila na 2.145.900 eura, ili 115 eura po kvadratu. Opštinska parcela od 8.165 kvadrata, od iste Komisije procijenjena je na 2.365.240 eura, ili 290 eura po kvadratu.

Razmjenu zemlje aminovalo je tadašnje Ministarstvo finansija.

Bonus video: