Američki ugao: Nezaobilazni na kulturnoj mapi

Biblioteku Američkog ugla u Podgorici, koja ima oko 3.000 članova, svakodnevno posjeti pedesetak članova
133 pregleda 0 komentar(a)
Američki ugao, Foto: Privatna arhiva
Američki ugao, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.01.2018. 19:13h

Programe u Američkom uglu, koji radi u sklopu KIC-a “Budo Tomović”, je tokom prošle godine pratilo oko 15.000 posjetilaca.

Američki ugao, koji je otvoren 2003. godine u saradnji sa ambasadom SAD, Glavnim gradom i KIC-om „Budo Tomović“, predstavlja sjajno mjesto za učenje, druženje, razmjenu ideja i iskustava, kao i za istraživanje američke kulture i društva.

Iz Američkog ugla “Vijestima” je saopšteno da je osnovni cilj Američkog ugla, kojih u svijetu ima oko 400, a u Crnoj Gori tri, pružanje informacija stranoj publici o SAD putem multimedijalnih kolekcija, knjiga, serijskih publikacija i interneta, kao i kroz programe otvorene za sve zainteresovane građane.

Američki ugao funkcioniše po ugledu na američke biblioteke i vremenom je prerastao u pravi mali kulturno - obrazovni centar koji svoje sadržaje nudi svim uzrastima.

Biblioteku Američkog ugla u Podgorici, koja ima oko 3.000 članova, svakodnevno posjeti oko pedesetak članova.

“U ugodnoj atmosferi koju biblioteka pruža svi naši članovi mogu uživati svakog radnog dana od 11 do 17 sati. U prethodnoj 2017. godini blizu 15.000 posjetilaca je bilo prisutno na našim programima”, saopšteno je iz Američkog ugla.

Pristup svim sadržajima je, navode, besplatan i otvoren za sve zainteresovane građane. Članovi biblioteke su studenti, učenici, “i svi drugi koji žele i osjećaju potrebu da budu u savremenim tokovima života”.

Sugrađani redovno posjećuju sve programe, ali su najviše zainteresovani za prezentacije programa razmjene i stipendija, kreativne radionice, kao i programe u kojima imaju priliku da razvijaju i unapređuju svoje vještine engleskog jezika i razmijene iskustva sa gostima predavačima iz SAD-a.

Od marta 2015. godine, Američki ugao funkcioniše i kao savjetodavni centar mreže Education USA, gdje učenici i studenti imaju pristup “sveobuhvatnim, objektivnim i pravovremenim informacijama o koledžima i fakultetima u SAD”.

Iz Američkog ugla je saopšteno da savjetnica za obrazovanje, Anica Vujnović, svim zainteresovanim kandidatima može pomoći u odabiru fakulteta u SAD i dati informacije o dostupnim stipendijama i procesu apliciranja.

“Trudimo se da ohrabrimo naše srednjoškolce i studente da nastave svoje školovanje u nekoj od prestižnih američkih škola. Kroz besplatna savjetovanja i prezentacije, pomažemo im da prođu kroz zahtjevan proces prijavljivanja na neku od američkih visokoškolskih institucija”, navode iz Američkog ugla.

Do danas su u Američkom uglu organizovana brojna predavanja američkih i domaćih stručnjaka iz oblasti umjetnosti, ekonomije, politike, popularne kulture, tehnologije, kulinarstva...

“Kao kulturni centar i biblioteka, otvoren je za sve predloge i vidove saradnje. Programi su obuhvatali sve aspekte ljudskog stvaralaštva-umjetnost, istoriju, nauku, politiku, obrazovanje, književnost”, saopšteno je iz Američkog ugla.

Navode da su “dobro osmišljenim programima i odabranim gostima uspjeli da Ugao postane nezaobilazna stanica na mapi kulturnog života Podgorice”.

Pravima žena baviće se u martu

U Američkom uglu će tokom ove godine posebnu pažnju usmjeriti na obilježavanje događaja iz istorije, važnih tekovina američkog društva i predstavljanju značajnih ličnosti iz književnosti, umjetnosti, istorije, nauke i drugih oblasti.

Cjelokupna mjesečna zbivanja u februaru će biti u znaku nasljeđa Afroamerikanaca, teme martovskih aktivnosti će biti ženska prava i osnaživanje žena , dok će april biti posvećen džezu i životnoj sredini.

“Promovisaćemo i programe razmjene za srednjoškolce i studente koji će im omogućiti da godinu dana borave na razmjeni u SAD, upoznajući se sa njihovom kulturom i sistemom obrazovanja.

Kao dio Education USA mreže, imaćemo i Sajam američkih fakulteta u aprilu na kojem će biti prisutni direktni predstavnici američkih univerziteta”, saopšteno je iz Američkog ugla.

Tokom godine će biti organizovane i brojne projekcije, predavanja, diskusije, okrugli stolovi...

Bonus video: