Amfilohije: Istraga poturica spasila Crnu Goru

"Da se to nije dogodilo, danas ne bi bilo pravoslavnog uva u Crnoj Gori, i to treba imati u vidu”
393 pregleda 145 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Dragana Šćepanović
Amfilohije, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.08.2014. 08:00h

Mitropolit SPC Amfilohije Radović juče je na Sinjajevini kazao da je istraga poturica značajan istorijski događaj.

“Mnogi i danas prigovaraju kako je to smio vladika Danilo. Jeste da je strašno pobiti ljude, međutim, još je strašnija duhovna smrt koju siju oko sebe ti lažni ljudi, sa lažnom vjerom. Zato je, blagodareći toj žrtvi, vladika Danilo spasio Crnu Goru.

Da se to nije dogodilo, danas ne bi bilo pravoslavnog uva u Crnoj Gori, i to treba imati u vidu”, kazao je Amfilohije. On je govorio i o sukobu vjernika SPC i CPC ispred crkve Ružice 2004. godine.

“U tim prolaznim vremenima, događaju se i prelazne bolesti. Najopasnije su duhovne bolesti. Prije deset godina izraz te duhovne bolesti se ovdje dogodio, nije slučao što je baš ovdje, jer je ovo izuzetno mjesto u svakom pogledu. Ali, evo vidite, to je bilo prvi i posljednji put“, rekao je on.

Ispred crkve Ružice juče je dijeljena knjižica u kojoj je pjesma „Sramni pohod na crkvu Ružicu 2004.“, autora Miodraga - Muja U. Bojića. Bojićeva pjesma na pogrdan način govori o poglavaru CPC, a autor se služi terminima „raspop Miraš“, „raskolnik“ , „sotona“ , „dukljanska tvorevina“...

Bonus video: