Analiziran projekat internet intervencije: Podstaći korisnike droga da se obrate za pomoć

Model on-line intervencije, čijoj se izradi pridružilo i Ministarsto zdravlja, predstavlja inovativni pristup u ovoj oblasti u Jugoistočnoj Evropi
1 komentar(a)
Sastanak Pompidu grupe, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sastanak Pompidu grupe, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 18.04.2016. 19:52h

Na ekspertskom sastanku Pompidu grupe Savjeta Evrope, koji je održan u Podgorici, analizirana je radna verzija projekta „Internet intervencije za samoprocjenu stepena rizika zbog zloupotrebe droga“, koji bi mogao podstaći korisnike droga da se obrate za pomoć.

Crnogorsko Ministarstvo zdravlja bilo je domaćin ekspertskog sastanka Pompidu grupe Savjeta Evrope, koji je tokom protekle sedmice održan u Pogorici, a na kojoj je razmatrana radna verzija tog projekta.

Model on-line intervencije, čijoj se izradi pridružilo i Ministarsto zdravlja, predstavlja inovativni pristup u ovoj oblasti u Jugoistočnoj Evropi.

„Cilj kreiranja ovakvog modela intervencije je da se korišćenjem savremenih tehnologija, priđe korisnicima interneta i da im se ponudi jednostavan i u potpunosti anoniman upitnik, čijim se popunjavanjem dobija procjena stepena rizika u kojem se osoba nalazi usljed konzumacije droga“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, očekuje se da bi, nakon finalizacije modela i lingvističke adaptacije za svaku državu posebno, on line upitnik bio spreman za primjenu pilot projekta krajem tekuće godine.

„Procjena je da bi se ovakvom vrstom intervencije mogao podstaći određeni broj osoba koje koriste droge, da se obrate za pomoć, odnosno da se prevenira moguća dugotrajnija upotreba“, dodaju iz Ministarstva.

Kako je pojašnjeno, mogućnost primjene tog modela u Crnoj Gori proizilazi iz članstva Crne Gore u Pompidu grupi Savjeta Evrope, a u cilju savremenog pristupa prevencije i tretmana, a u širem kontekstu e-zdravstva.

Izradu modela internet intervencije tehnički i ekspertski je podržao Savjet Evrope, a, kako je saopšteno iz Ministarstva, biće data na korišćenje državama Jugoistočne Evrope, koje su iskazale interesovanje da primjene taj savremeni model intervencije.

Pored eksperta Savjeta Evrope, koji je autor modela, na skupu su učestvovali predstavnici Grčke, Rumunije, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Bonus video: