Anima: Pamtimo otmicu u Štrpcima, ponavljaćemo dok pravda ne bude zadovoljena

Anima podsjeća crnogorsku javnost da je za ovaj zločin osuđen Nebojša Ranisavljević u Višem sudu u Bijelom Polju na 15 godina zatvora, i da mu je kazna istekla prije tri godine
5 komentar(a)
Štrpci, Foto: Vijesti
Štrpci, Foto: Vijesti
Ažurirano: 26.02.2015. 12:16h

Crna Gora se ne može distancirati od zločina u Štrpcima i na nama je odgovornost da pravda bude zadovoljena i da se na primjeren način obilježi ovaj događaj i spriječi zaborav, saopšteno je iz NVO Anima.

"Voz 671 koji je 27. februara 1993 kre krenuo iz Beograda ka Baru, na železničkoj stanici Štrpce dočekala ga je srpska oružana formacija predvođena sada haškim optuženikom Milanom Lukićem, uz pomoć policije koja je bila u vozu, i iz njega odvela 19 civila u nepoznatom pravcu - 18 Muslimana i jednog Hrvata. Od ovog ratnog zločina prošle su 22 godine. Svjedočanstva posmatrača govore da su bez traženja objašnjenja napustili kupe i voz. Oteti i ubijeni su bili civili. Ubijeni su zbog onog što je pisalo u njihovim dokumentima. Većina ubijenih su bili iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice. Do današnjeg dana većina njih nije pronađena", kazali su u ovoj NVO.

Anima podsjeća crnogorsku javnost da je za ovaj zločin osuđen Nebojša Ranisavljević u Višem sudu u Bijelom Polju na 15 godina zatvora, i da mu je kazna istekla prije tri godine.

"U Haškom tribunalu osuđen je Milan Lukić za zločine počinjene u Višegradu na doživotnu robiju. Podsjećamo crnogorsku javnost na odgovornost koju imamo prema žrtvama i njihovim porodicama jer je ovaj zločin učinjen u naše ime, a nalogodavci i idejni tvorci rata na prostorima ex JU nijesu još imenovani. Na epitafu u Štrpcima piše: "Ko u ovoj zemlji zaboravi stanicu Štrpci i 27. februar odustao je od budućnosti", piše u saopštenju Anime.

Bonus video: