Atlas u stečaju, Knežević pokreće TV A1

Na projektu angažovan i dio bivših radnika, dok 36 njih pred sudom potražuje 800 hiljada eura
1362 pregleda 30 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2018. 06:43h

“Atlas Media grupa” sprema se da uskoro pokrene novu televiziju koja će se zvati A1, potvrđeno je „Vijestima“ iz Atlas grupe.

Pred Privrednim sudom od marta 2017. vodi se stečajni postupak protiv Atlas televizije, koji je pokrenula Agencija za elektronske medije. Njegov ishod čeka 36 bivših zaposlenih u Atlas televiziji, kojima se duguje oko 800 hiljada eura za plate i poreze, potvrđeno je „Vijestima“.

Ukupan dug Atlas televizije je oko tri miliona eura. Pet firmi kojima se najviše duguje su Atlas grupa d.o.o. - 1.227.040 eura, Poreska uprava 882.209 eura, Radiodifuzni centar 118.884, Atlas Media grupa 101.260,90 eura i 800 hiljada eura za 36 bivših radnika.

Kada je stečaj pokrenut televizija Duška Kneževića gotovo da nije imala imovinu, jer je RTV Atlas d.o.o Podgorica opremu prodao za oko 7.700 eura Atlas Media grupi, istog vlasnika.

Odbor povjerilaca u kome su, između ostalog i bivši zaposleni, tražio je od Privrednog suda da poništi taj ugovor i utvrdi pravu vrijednost opreme, koja, kako smatraju, vrijedi mnogo više.

Na pitanje da li je tačno da uskoro kreće televizija pod nazivom A1, iz Atlas Media grupe su odgovori potvrdno.

“Atlas Media Group potvrđuje da uskoro pokreće A1 televizijsku stanicu. Cilj nam je da Crna Gora ima TV stanicu koja neće robovati stereotipima i na kojoj će svi relevantni društveni akteri imati mogućnost da prezentuju svoje viđenje crnogorske stvarnosti,” saopšteno je “Vijestima”.

Upitani da li će u novoj TV biti angažovani bivši novinari i ostali zaposleni TV Atlasa, u odgovoru se navodi:

“Imajući u vidu ranije navođene otežane okolnosti rada crnogorskih komercijalnih medija i time rezultiranu zaostatak u isplatama, bili smo veoma korektni prema zaposlenima sa uslovima angažmana. Ulagali smo u njihovo obrazovanje, pružali im mogućnost da imaju dodatne angažmane koristeći kapacitete RTV Atlas. To znaju svi koji su radili na Atlas TV. Atlas Media Group će, naravno, raditi na tome da sa zaposlenim na nekadašnjoj Atlas TV nađe zajedničko rješenje“.

Oni dodaju da će „kriterijum za angažmane, kao i do sada, i na novom kanalu A1 biti programske potrebe, kvalitet i profesionalnost.

“ Gotovo svi trenutno angažovani na projektu su i bivši zaposleni na RTV Atlas“, navodi se u odgovoru.

Bivši zaposleni od TV Atlas potražuju 10 plata vrijednih oko 210 hiljada eura, plus neplaćene poreze i doprinose za tri godine, vrijednosti od oko 600 hiljada eura.

Članica odbora povjerilaca u ime radnika novinarka Duška Pejović ranije je rekla da se radnicima porezi i doprinosi duguju od avgusta 2013, da se nekima plate i porezi i doprinosi duguju do 1. marta 2017, a nekima ranije.

''Ono što je važno je da su mnogi mogli da zaštite interes države u ovoj priči, a nisu ga štitili. Jer, ovdje se kroz interes države štiti interes radnika. Upravo preko poreza i doprinosa jer se to duguje državi. Ovdje niko tri i po godine nije obraćao pažnju da se nešto duguje državi. Znači, čekalo se sve ovo vrijeme da se zaštiti država'', rekla je Pejović.

Iz “Atlas Media grupe” su naveli da je odlukom Agencije za elektronske medije, Atlas Media Group stekla pravo emitera 28.12.2016. „U komunikaciji sa Agencijom za elektronske medije, ranije smo najavili novi vizuelni identitet i novu programsku šemu kanala. Kao i uvijek, biće ispoštovana pocedura regulatora”, navode iz Atlas grupe.

Atlas TV nije obavijestio AEM da želi da promijeni naziv Iz AEM-a su naveli da je „Atlas Media Group“ d.o.o. iz Podgorice imala odobrenje za emitovanje televizijskog programa Televizija Atlas i da ono nije oduzeto. „Naziv, oznaka, odnosno skraćeni identifikacioni znak elektronskog medija, saglasno Zakonu o elektronskim medijima čini sastavni dio odobrenja za emitovanje svih emitera, pa i emitera televizijskog programa Televizija Atlas. Ukoliko neki emiter želi da promijeni identifikacioni znak, dužan je da o tome obavijesti Agenciju za elektronske medije. Takav zahtjev od emitera televizijskog programa Televizija Atlas nijesmo dobili. Cijenimo da je značajno istaći da za promjenu identifikacionog znaka nije potrebno sprovesti proceduru izdavanja novog odobrenja“, navodi AEM. Oni su naveli da A1 nije tražio saglasnost za promjenu vizuelnog znaka.

Na pitanje da li vlasnik televizije, koja je pod stečajom, može da otvori novi televiziju i pod kojim uslovima, te koje su nadležnosti AEM-a u tom slučaju, iz Agencije su naveli da se pravnom licu koje je pod stečajem ne može izdati odobrenje za emitovanje.Neće se udvarati nikome, zvali Šukovića i Đuranovića “Ne pada nam na pamet da se udvaramo bilo kome, niti da mi sudimo ko je u pravu. To ćemo ostaviti našim gledaocima kojima želimo da pružimo mogućnost da imaju pune informacije i da čuju sve strane....

Svjesni smo da različite interesne grupe koriste medijske pritiske kako bi zadržali monopol i uticaj. Ali takođe smo svjesni da postoji potreba za medijem koji bi jasno bez manipulacija predstavljao činjenice i bavio se bitnim temama od društvenog značaja”, saopšteno je “Vijestima” iz Atlas Media grupe.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ A1 je već nudio dogovor za saradnju Darkom Šukovićem i Draškom Đuranovićem, ali on nije postignut. Đuranović je odbio, dok Prva TV nije saglasna da se “Živa istina“ emituje i na A1.

Bonus video: