Baković za 6.000 eura kupio stan od 56 kvadrata

U ugovoru navedena tržišna cijena od 600 eura po kvadratu, iako je u toj zgradi metar kvadratni barem 1.000
24970 pregleda 164 komentar(a)
Baković, Foto: Boris Pejović
Baković, Foto: Boris Pejović

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković, za svega 6.000 eura kupio je stan od 56 metara kvadratnih zahvaljujući odluci Vlade Crne Gore.

Iz komisije za stambena pitanja navode da “nije postojala mogućnost da se na drugačiji način riješi stambeno pitanje ovog policijskog funkcionera“, kako stoji i u odluci o dodjeli stana do koje je došao Istraživački centar MANS-a.

Komisija za stambena pitanja donijela je početkom marta prošle godine odluku da se Bakoviću dodijeli stan u zakup na naodređeno vrijeme, uz mogućnost otkupa po povoljnim uslovima. U dokumentu koji potpisuje predsjednik Komisije i aktuelni ministar odbrane Predrag Bošković, navodi se da je to tijelo cijenilo zahtjev Bakovića kao opravdan imajući u vidu “stambene i druge prilike imenovanog”.

Odluka da se Bakoviću dodijeli stan je donijeta nakon usvajanja Zaključka Vlade Crne Gore od 14. februara prošle godine. Tada su zaduženi Uprava za imovinu i Ministarstvo finansija da sprovedu odluku Komisije.

MANS
Zgrada u kojoj je Baković trgovao stan(Foto: MANS)

Baković se odmah odlučio za opciju otkupa stana, pa je tako Uprava za imovinu krajem marta prošle godine zaključila Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti kojim u njegovo vlasništvo prelazi stan u podgoričkom naselju Stari aerodrom od 56 kvadrata i podrumski prostor od 4 metra kvadratna. Cijena po kojoj je Baković kupio stan iznosi 6.079 eura, u skladu sa Obračunskom listom Uprave za imovinu.

Zanimljivo je da Uprava za imovinu u ugovoru navodi i tržišnu cijenu stana od 35.760 eura, odnosno 600 eura po metru kvadratnom. Bakovićev stan se nalazi u dijelu naselja iza supermarketa “Voli”, u zgradama gdje je nemoguće naći stan za manje od 1.000 eura po kvadratu, pa nije jasno zašto je Uprava ovako jeftino procijenila njegov stan.

Kada se u računicu uzme tržišna cijena stana u tom dijelu grada (1000 eura/m2), dolazi se do zaključka da je stan koji je prodat Bakoviću vrijedio najmanje 56.000 eura, odnosno da mu je Vlada poklonila cijelih 50.000 eura.

Kvadrat
Kvadrat plađen 10 puta manje nego što vrijedi(Foto: MANS)

Komentarišući vladinu stambenu politku, premijer Duško Marković je prošle godine naveo da će njegova vlada nastojati da rješavanje stambenih pitanja “ne bude privilegija, već rezultat potrebe“.

Sa druge strane, nije do kraja jasno čime se vladina komisija vodila kada je odlučila da baš Bakoviću omogući da za samo 6.000 eura riješi stambeno pitanje.

Dokumentacija na osnovu koje se donose odluke je još prije nekoliko godina proglašena tajnom, pa ni u ovom konkretnom slučaju građani ne znaju šta je Baković naveo u svom zahtjevu za rješavanje stambenog pitanja koji je uputio Komisiji.

U dokumentu do kojeg je došao Istraživački centar MANS-a se navodi da je Komisija cijenila stambene i druge prilike policijskog službenika.

Ni u posebnom izvještaju nema imovine supruge

U kupoprodajnom ugovoru sa Upravom za imovinu Baković je naveo da je oženjen, ali u imovinskom kartonu nema podataka o njegovoj supruzi i njenim prihodima i imovini. Nakon kupovine stana pod privilegovanim uslovima, Baković je predao poseban izvještaj Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), ali ni u tom izvještaju nije naveo uvećanje svog domaćinstva.

Milioni iz budžeta za stanove privilegovanih funkcionera

Nakon pritiska domaće i inostrane javnosti, Vlada Crne Gore je sredinom prošle godine objavila spisak od 96 javnih funkcionera kojima je pod povoljnim uslovima omogućeno da dođu do stana ili stambenog kredita. Radi se o periodu tokom mandata Vlade Duška Markovića, dok Komsija za stambena pitanja i dalje odbija da učini javnim podatke o tome ko je sve dobio stan prije 2016. godine.

Tako je za vrijeme mandata premijera Markovića do sada ukupno odobreno 2,6 miliona eura stambenih kredita pod povlašćenim uslovima, a u tu cijenu nije uračunato 13 stanova koji su podijeljeni privilegovanim javnim funkcionerima.

Na spisku se između ostalih nalaze, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić, generalna direktorica za evropske integracije u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Ljiljana Simović, inače supruga potpredsjednika Vlade Milutina Simovića. Na spisku su i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, načelnik Odjeljenja za vojno-obavještajne poslove Miljan Perović, generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić, te mnogi drugi.

Za vikendicu i “roleks” se pozvao na rođake

“Vijesti” su prije nekoliko dana objavile da je Baković za 15.000 eura kupio vikendicu na Žabljaku i da taj novac nikada nije prijavljen Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK). Iako se u katastru samo on navodi kao vlasnik, Baković tvrdi da je riječ o objektu koji je kupljen novcem više članova njegove porodice.

Kupoprodajni ugovor zaključen je u septembru 2015. a te godine Baković nije imao prijavljenu ušteđevinu, a ASK nema podatke o njegovim kreditnim zaduženjima u tom periodu.

Roleks
"Roleks" na Bakovićevoj ruci(Foto: Boris Pejović)

Uvidom u izvještaje o prihodima i imovini koje je od 2009. godine do danas podnosio Baković, vidi se da se radi o jednočlanom domaćinstvu, odnosno da je prijavljivao samo sopstvene prihode i imovinu, te da ne postoje drugi članovi njegove porodice koji pripadaju njegovom domaćinstvu u smislu Zakona o sprečavanju korupcije.

Baković se na rođake pozivao i nakon što su “Vijesti” objavile da posjeduje kolekciju skupocjenih ručnih časovnika koje nije prijavio Komisiji. Iako je gotovo dva mjeseca odbijao da odgovori da li na ruci nosi skupocjene časovnike, ili kopije originala od kojih neki koštaju i više od deset hiljada eura, svom pretpostavljenom - direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću morao je dati detaljno objašnjenje.

Priznao je da “rolexov” model “submarinier” koji nosi nije falš, da ga je kupio 2017. godine, kao polovan, od srodnika, po cijeni nižoj od one (5.000 eura) koja se mora prijaviti ASK.

Šefu je kazao i da ima još dva skupocjena časovnika koje je dobio od familije, ali da nema “rolexov” model “cellini”, niti “breguet tourbillon” i da je to proizvod “bujne mašte”.

Trag o kolekciji ručnih časovnika ne postoji u njegovom imovinskom kartonu.

Bonus video: