Bar: Direktorici OŠ Jugoslavija smetaju sindikalci

Protiv Baltića prijava policiji i pokrenut disciplinski postupak
420 pregleda 3 komentar(a)
OŠ Jugoslavija, Foto: Radomir Petrić
OŠ Jugoslavija, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 11.06.2015. 19:50h

Opštinski odbor sindikata prosvjete Bar (OOSP) juče je osudio postupak direktorice OŠ „Jugoslavija“ Lidije Raković koja je, kako se navodi u dopisu upućenom medijima, podnijela prijavu barskoj policiji i pokrenula disciplinski postupak protiv predsjednika OOSP Mića Baltića „zbog stava iznijetog na školskom Nastavničkom vijeću“.

“Za gospođu Raković, stav gospodina Baltića suprotan njenom mišljenju dovoljan je za pokretanje ovakvih postupaka, uz obrazloženje da je kolega prekidao njeno izlaganje i da je optužio da vrši diskriminaciju i mobing nad koleginicom Radom Višnjić zaposlenoj u istoj školi, a da je poslije toga izašao sa 43 člana kolektiva i napustio sjednicu. Koleginica Višnjić zaista je podnijela nadležnom organu prijavu za mobing protiv gospođe Raković, jer ona tri godine odbija da je vrati na posao iz područnog odjeljenja u matičnu školu, iako za to postoji preporuka komisije u Ministarstvu koju gospođa Raković ne priznaje kao validnu”, navodi se u saopštenju OOSP.

Uz traženje zaštite od ovakvih kvalifikacija direktora škole, iz OOSP su ukazali da je takav postupak pritisak poslodavca na Sindikat prosvjete „i pokušaj disciplinovanja onih koji imaju suprotno mišljenje“. Od Ministarstva prosvjete zatražili su osudu ovakvog postupka, potvrdu da je to izolovan postupak pojedinca i da sa ovim postupkom „Ministarstvo nema veze“.

“Kolegu Baltića su podržali članovi svih aktiva u školi i svojim potpisom zatražili hitno zakazivanje Nastavničkog vijeća koje bi osudilo ovaj postupak. Direktorka je već nekoliko puta kažnjavala neistomišljenike, a nadležna inspekcija je uvijek poništavala njena rješenja. Kolega Baltić kao predsjednik OOSP Bar ima odličnu saradnju sa Aktivom direktora iz ostalih barskih škola i nije konfliktna ličnost, pa nam nije jasna potreba gospođe Raković da ovako rješava određene situacije u kolektivu”, navodi se pored ostalog u dopisu OOSP Bar.

Raković juče za medije nije imala komentar, navodeći da su to interna školska dešavanja, te da je preporuka resornog ministarstva da se ono kontaktira za svaku izjavu.

Bonus video: