Berane: Osnovcima podijeljen zdrav obrok

"Za početak, obuhvaćeno je 3.165 djece, od prvog do petog razreda, u sedam osnovnih škola na području četiri opštine, sa ambicijom da se broj šklola i obuhvat djece značajno poveća u narednom periodu" navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede
1070 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz OŠ "Vuk Karadžić", Foto: Tufik Softić
Detalj iz OŠ "Vuk Karadžić", Foto: Tufik Softić

Djeca u beranskim osnovnim školama "Vuk Karadžić", "Vukašin Radunović" i "Radomir Mitrović", danas su dobili prvu isporuku zdravih obroka u okviru "Programa voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole".

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je je su realizaciju "Školskog programa" sa ciljem poboljšanja prehrambenih navika djece i promocije zdravih stilova života, započeli juče, podjelom besplatnih zdravih obroka djeci u osnovnim školama u Danilovgradu, Bijelom Polju i Kolašinu.

"Za početak, obuhvaćeno je 3.165 djece, od prvog do petog razreda, u sedam osnovnih škola na području četiri opštine, sa ambicijom da se broj šklola i obuhvat djece značajno poveća u narednom periodu" navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Prema njihovim riječima iz uprava tri škole u Beranama koje su danas krenule sa realizacijom Programa saglasni su da je riječ o izuzetnoj aktivnosti od koje će benefite imati djeca, a samim tim i cijelo društvo.

"Sudeći po raspoloženju djece tokom današnje isporuke i razgovora sa nastavnicima na temu zdrave ishrane, vjeruju da će program biti uspješan", ističe se u saopštenju.

Direktor OŠ "Vuk Karadžić", Vukadin Božović ističe da je za tu školu saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede kroz Program voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi od velikog značaja.

"Moramo svi zajedno da radimo sa našom djecom, kroz različite aktivnosti, da im omogućimo da usvoje znanja o zdravim navikama u ishrani, i uopšte u životu. Tako ćemo dobiti odgovorne mlade ljude koji će od najranijih dana biti odgovorni prema svom zdravlju", rekao je Božović.

U ime kolektiva OŠ "Vukašin Radunović", direktor te ustanove Milutin Golubović zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede na prilici da škola bude među prvima koje će učestvovati u ovom novom i sjajnom programu.

"Sa uvažavanjem pozdravljamo realizaciju projekta koji će, prema našem mišljenju, izgraditi svijest kod učenika o važnosti zdrave i pravilne ishrane. Takođe, smatramo da će istovremeno doprinijeti i promociji domaćih kvalitetnih proizvoda - mlijeka i mlječnih proizvoda, voća i povrća, proizvoda koji zbog kvaliteta i svježine treba da budu dio svakodnevne ishrane naše djece i svih naših sugrađana", kazao je Golubović.

U prvim isporukama tokom ove sedmice, kako je saopšteno, djeci će se dijeliti mlječni obrok, a u nastavku školske godine, po dinamici jednom sedmično, uključiće se i ostali proizvodi sa utvrđene prihvatljive liste voća, povrća i mliječnih proizvoda.

"Školski program podrazumijeva, ne samo podjelu zdravih obroka, nego i edukaciju najmlađih o pravilnoj ishrani, zdravim životnim navikama, načinu proizvodnje hrane, kroz razne oblike radionica, predavanja, boravak na farmama, a koje će se organizovati u saradnji sa školama, institucijama i svim zainteresovanim partnerima na realizaciji ove ideje", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Program se za početak, sprovodi u sljedećim školama - OŠ "Vuko Jovović" iz Danilovgrada, OŠ "Radomir Mitrović", OŠ "Vukašin Radunović" i OŠ "Vuk Karadžić" iz Berana, OŠ "Risto Ratković" i OŠ "Marko Miljanov" iz Bijelog Polja i OŠ "Risto Manojlović" iz Kolašina.

Bonus video: