Berane: Uništen veliki broj stabala tuje preko puta zgrade opštine

Opština Berane izrazila je zbog toga zabrinutost da nije u pitanju izolovan incident, već organizovano uništavanje gradskog zelenila, jer se su, kako navode, ovakve stvari dešavale više puta i u prethodnom periodu
1719 pregleda 1 komentar(a)
Stabla tuje, Foto: Opština Berane
Stabla tuje, Foto: Opština Berane

U noći između utorka i srijede nepoznati počinioci su u parku pored banke, preko puta zgrade Opštine Berane, kao i na taksi parkiralištu koje se nalazi na početku glavne glavne ulice, trajno uništili veliki broj sadnica tuje.

Iz Opštine Berane saopšteno je da su vandali za taj nerazumni čin upotrijebili iskorišteno mašinsko ulje.

Opština Berane izrazila je zbog toga zabrinutost da nije u pitanju izolovan incident, već organizovano uništavanje gradskog zelenila, jer se su, kako navode, ovakve stvari dešavale više puta i u prethodnom periodu.

Uništena stabla

"Najoštrije osuđujemo ovakav potez i pozivamo nadležne organe da što hitnije reaguju. Počinioci nisu svjesni da su ovim gestom nanijeli štetu gradu ne ostvarivši sebi nikakvu korist. Кada se korijen tuja jednom natopi iskorištenim uljem one se automatski suše i ne mogu da se zasade na novoj lokaciji“, stoji u opštinskom saopštenju i navodi da je bilo zasađeno tridesetak ukrasnih stabala tuje – čempresa na tom prostoru.

Jedno od uništenih stabala

Opština je, kako kažu, preduzela sve zakonski potrebne mjere, te je slučaj već prijavila policiji, odnosno Centru bezbjednosti Berane, dok je Кomunalna policija shodno svojim ovlašćenjima i nadležnostima preduzela aktivnosti.

Građani Berana takođe najoštrije osuđuju ovaj vandalski čin. Vandali su ranije krali sadnice tuje i čempresa koje su zasađene na zelenom pojasu zaobilaznice pored Lima, a sada neko namjerno trajno uništava gradsko zelenilo.

Bonus video: