Blagojević na Globalnom forumu o rodnoj ravnopravnosti u Tunisu

Skup se održava uoči 25. godišnjice usvajanja Pekinške deklaracije i Platforme za akciju koja je odredila pravce razvoja i borbe protiv diskriminacije žena
184 pregleda 0 komentar(a)
Marija Blagojević, Foto: Ženska politička mreža, Ženska politička mreža
Marija Blagojević, Foto: Ženska politička mreža, Ženska politička mreža

Predstavnica Ženske političke mreže Crne Gore Marija Blagojević učestvovaće na Globalnom Forumu o rodnoj ravnopravnosti, koji se održava od 24 do 26. aprila u Tunisu, u organizaciji Vlade Republike Tunisa, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), UNWomen i Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA).

Kako je saopšteno iz Ženske političke mreže, Blagojević će predstaviti iskustva iz Crne Gore, s posebnim osvrtom na rezultate i uspjehe Ženske političke mreže.

Forum u Tunisu okupiće preko 800 najuspješnijih zagovornika/ca rodne ravnopravnosti i prava žena, iz više od 100 zemalja svijeta.

"Na skupu će se govoriti o brojnim važnim temama, uključujući transformacioni potencijal žena u lokalnim samoupravama, žene i razvoj održivih gradova, planiranje javnih prostora i sistemi transporta u funkciji svih građana, istraživanje novih trendova, inovacije i tehnologije u podsticanju ekonomskog osnaživanja žena", navodi se u saopštenju.

Skup se održava uoči 25. godišnjice usvajanja Pekinške deklaracije i Platforme za akciju koja je odredila pravce razvoja i borbe protiv diskriminacije žena. Ujedno se obilježava i 20. godišnjica usvajanja Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja je postavila standarde po pitanju žena i bezbjednosti globalno.

Skup se organizuje u susret objavljivanju prvog globalnog Izveštaja o održivom razvoju koji će biti predstavljen na jesenjem samitu o Ciljevima održivog razvoja (SDG), a nastavak je prošlogodišnjeg Foruma u Stokholmu.

Bonus video: