Bogdanović: Predlog odluke o RTCG sadrži sve pretpostavke potrebne za nezavisan Javni servis

“Implementirane su sve preporuke Savjeta Evrope iz analize, te preporuke iz trostruke ekspertize SE i Evrospke komisije"
1207 pregleda 3 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić
Bogdanović, Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić
Ažurirano: 31.10.2019. 16:55h

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je danas da će Predlog odluke o nacionalnom javnom emiteru RTCG sadrži sve normativne pretpostavke potrebne za institucionalno, politički i finansijski nezavisan Javni servis.

“Implementirane su sve preporuke Savjeta Evrope iz analize, te preporuke iz trostruke ekspertize SE i Evrospke komisije. Otuda je ovaj Predlog zakona u finalnom mišljenju SE i EK ocijenjen kao u potpunosti usaglašen sa standardima SE, odnosno da isti ne zahtijeva dodatne izmjene,” kazao je Bogdanović na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore.

Bogdanović je pojasnip da su Predlogom zakona ojačani postojeći i definisani novi instituti.

“Uz to dodatno su definisana pitanja konflikta interesa članova Savjeta, kriterijuma za njihov izbor, prema kojem broj nominacija neće biti presudan, kao i norme koje se tiču perioda u kojem politički funkcioneri, poslanici i odbornici, ne mogu biti bitrani za članove Savjeta,” kazao je ministar.

“Novina je i institut ombudsmana RTCG kao nezavisan organ, te upravno-finansijski odbor kao stručno tijelo zaduženo za finansijsko poslvoanje RTCG”.

Tim aktom, dodao je, definisana je nadležnost nezavisnog regulatora za oblast elektronskih medija u vezi sa sprovođenjem ugovora o pružanju javnih usluga u dijelu koji se odnosi na programske obaveze.

Predlogom je, ističe ministar, definisano i da konačna odluka o uvođenju značajno novih audiovizuelnkih medijskih usluga bude u nadležnosti savjeta nezavisnog regulatora za oblast elektronskih medija, shodno saopštenju Evropske komisije o pravilima državne pomoći.

Bogdanović je kazao da se u narednih nekoliko dana očekuje potpuno usaglašpavanje Zakona o medijima, a da se pravni akt koji se tiče audio-vizuelnih medijskih servisa očekuje u decembru.

Usvojen Izvještaj o razmjeni podataka u svrhu provjere izjava o imovini

Vlada je današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o završnim pregovorima o zaključenju međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhu provjere izjava o imovini.

Nikola Šaranović, direktor Direktorata za međunarodnu saradnju u Ministarstvu pravde, kazao je na konferenciji za novinare da je svrha sporazuma direktna administrativna razmjena podataka koji se odnose na prijavu imovine između kontakt tačaka u državama potpisnicama.

To se odnosi na informacije koji se tiču poreza, bankovnih računa, hartija od vrijednosti, privredna društva, fondove, nekretnine, vozila i drugu pokretnu imovinu...

“Valja naglasiti da je Evropska komisija u komunikaciji o politici proširnja od 17. aprila 12017. ponovo potvrdila važnost sporazuma kao mehanizma koji bi mogao doprinijeti poboljšanju uspješnosti zemalja u rješavanju slučajeva korupcije u regionu,” kazao je Šaranović na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade.

Bonus video: