Boravišna taksa napuniće kasu TOP-a

Tokom prošle 2017. godine, ukupan prihod TOP ostvaren na osnovu boravišne takse iznosio je oko 218.000 eura, a kako su istakli u ovoj godini je primjetan trend rasta prihoda po tom osnovu, koji prati povećanje dolazaka i noćenja u Podgorici
264 pregleda 0 komentar(a)
sezonci, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
sezonci, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.08.2018. 18:37h

Iz Turističke organizacije Podgorice (TOP) očekuju da će ove godine po osnovu naplate boravišne takse prihodovati više novca nego u odnosu na do sada rekordnu 2017. godinu.

Tokom prošle 2017. godine, ukupan prihod TOP ostvaren na osnovu boravišne takse iznosio je oko 218.000 eura, a kako su istakli u ovoj godini je primjetan trend rasta prihoda po tom osnovu, koji prati povećanje dolazaka i noćenja u Podgorici.

Prema zvaničnim podacima, u prvih pet mjeseci ove godine, Podgoricu je posjetilo oko 55.000 turista, što je, saopšteno je iz TOP, za 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine koja je bila rekordna.

“Iznos boravišne takse regulisan je Zakonom o boravišnoj taksi i utvrđuje se u rasponu od 0,10 do jednog eura. Boravišna taksa u Podgorici je 0,90 eura dnevno”, navode iz TOP-a.

15 odsto više noćenja u odnosu na isti period lani ostvareno je u glavnom gradu za prvih pet mjeseci ove godine. Iz TOP-a su zadovoljni tim brojem, navodeći da će taj procenat na kraju godine biti vjerovatno još veći

Iznos koji turisti u Podgorici plaćaju za boravak je, napominju iz TO Podgorica, manji u odnosu na bilo koji glavni grad u regionu.

Ipak, koristi od prihoda koji se ostvaruju na lokalnom nivou ne znače više novca samo za lokalnu turističku organizaciju.

“Prihod od boravišne takse u omjeru 80:20 odsto raspoređuje se za aktivnosti lokalne i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore”, preciziraju iz TO Podgorica.

Ispred prostorija TOP u Ulici slobode u centru grada ovih dana česte su gužve.“Prostorije Turističke organizacije glavnog grada koje se nalaze u centru Podgorice posluju kao info centri, te poslovnice za prijavu boravka turista. Kako je zakonska obaveza turista da boravak prijave 24 sata nakon ulaska u zemlju, ovih dana je povećan broj turista koji dolaze”, pojašnjavaju iz TOP.

Bonus video: