Boričić: Nisam zlostavljao učenike, priču smislili po nagovoru mještanina

Podgoričanin Branislav Boričić, učitelj u područnom odjeljenju u kolašinskom selu Liješnje, tvrdi da nije zlostavljao učenika drugog razreda, niti je njegovu sestru nagovarao da tuče dječaka
196 pregleda 5 komentar(a)
škola Liješnje, Foto: Privatna arhiva
škola Liješnje, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 31.05.2018. 16:56h

Podgoričanin Branislav Boričić, učitelj u područnom odjeljenju u kolašinskom selu Liješnje, tvrdi da nije zlostavljao učenika drugog razreda, niti je njegovu sestru nagovarao da tuče dječaka. Za to su ga prošle sedmice optužili otac i stric djece Vukoman i Mitar Jovović.

Jovovići su rekli i da Boričić, kao i učiteljica koja je radila prije njega, nijesu redovno održavali nastavu.

"Sa indignacijom odbijam optužbe braće Jovović. Nijesam vičan prepiskama, ali sam sada na to prinuđen kako bih odbranio čast svoje porodice i svoje dostojanstvo. Nikakvog fizičkog nasilja nije bilo, a djecu Mitra Jovovića sam gledao kao najbliže i mnogo puta im na razne načine pomagao. Imao sam razumijevanja za njihovu nezavidnu materijalnu situaciju”, kazao je Boričić “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, stariji Jovovići su “cijelu priču smislili po nagovoru jednog mještanina”. Objasnio je kako je u područnom odjeljenju počeo da radi 11. decembra prošle godine, ali da je, zbog velikog snijega, s ocem i uz pomoć jednog prijatelja, terenskim vozilom, u selo uspio da stigne tek dva dana kasnije.

"Smjestili smo se u kući Olge Jovović, koja je strina Mitra i Vukomana. Kako se do škole zbog nevremena nije moglo, na predlog kućnog prijatelja, dogovorili smo da nastavu tri dana držim u toj kući. Međutim, informacija o tome kako učitelj drži nastavu po kućama je stigla do škole u Međuriječju prije mene. Kako mi je Mitar kasnije objasnio dostavljač informacija bio je jedan lokalni špijun, koji je o tome obavijestio i Vukomana. Tada mi je otac kazao da napustim posao, jer među špijunima nemam šta da tražim”, kazao je Boričić.

Dodao je i da je ipak nastavio da radi i da je tokom drugog polugođa s mukom stizao do škole zbog nevremena i izuzetno lošeg puta. Nekoliko puta je, tvrdi “rizikovao život i slijetao kolima u jarak”.

Objašnjava da je tačno da je nekoliko puta bio spriječen da dođe do škole, ali, kako kaže, i djeca su izostajala zbog obaveza oko stoke, o čemu ga je obavještavao njihov otac:

"Brižnom strikanu Vukomanu bi bolje bilo da povede računa o tome u kakvim uslovima mu žive brat i djeca mu. Inače, i prilikom prijave prosvjetnoj inspekciji Mitar mi se kleo da je sve ujdurma njegovog brata i jednog mještanina. Inspekcija nije našla ništa od onog što su Jovovići tvrdili”.

Boričić tvrdi da mu je žao što su u sve uvučena djeca, koju je, kako kaže, doživljavao “kao bratsku”. On je najavio da će Jovoviće tužiti za klevetu.

"Djeci želim da postanu bolji ljudi od oca i strica. Časnim mještanima Liješnja zahvaljujem. Koleginici želim da joj je bog na pomoći. Ja ću svoje dostajanstvo i porodičnu čast znati kako da zaštitim", zaključio je Boričić.

Bonus video: