Bošković riješio da časti socijalom: Isplaćuju po zakonu koji više ne važi

U Ministarstvu nijesu mogli da kažu da li su poslanici verifikovali izmjene zakona u dijelu odlaganja primjene
4 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2014. 20:21h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja naložilo je centrima za socijalni rad da produže isplatu naknada nezaposlenim roditeljima, iako po zakonu rok za to ističe krajem mjeseca.

Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji važi od prošle godine, propisana je devetomjesečna isplata materijalnog obezbjeđenja nezaposlenim roditeljima, izuzev onima čija djeca primaju pomoć istog resora. Iako nije praksa da se državne pare rasipaju, pogotovu iz kriznog budžeta, resor ministra Predraga Boškovića, funkcionera vladajućeg DPS-a, napraviće izuzetak.

U odgovoru “Vijestima” objašnjeno je da će izmijenjeni zakon početi da se primjenjuje tek od naredne godine, pa će korisnici ove vrste pomoći primati tri mjeseca preko zakona.

“Završetak Socijalnog kartona-Informacionog sistema socijalnog staranja planiran je za kraj 2014., čime će se stvoriti mogućnost obrade podataka kako je propisano novim zakonom”, piše u zvaničnom odgovoru Ministarstva.

Takav potez pravdaju lošom informatičkom podrškom: “Informacioni sistem po kojem se obrađuje i obračunava pravo na MOP ministarstvo je uspostavilo 2009. shodno tadašnjem zakonu, koji nije propisivao aktivaciju korisnika prava na MOP”. Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, usvojenim u julu 2013. predviđeno je da taj propis stupi na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu.

U Ministarstvu juče nijesu mogli da kažu da li je izmijenjen zakon u dijelu odlaganja njegove primjene, što treba da verifikuje Skupština kao zakonodavno tijelo. Prema javno dostupnim podacima, to se nije dogodilo. Upitani da li ovakav stav ima veze sa izborima u 12 opština, u Ministartsvu su odgovorili odrečno.

"Takva odluka nema nikave veze sa lokalnim izborima, već sa tehničkim mogućnostima informacionog sistema koji se trenutno koristi za obračunavanja i ostvarivanja prava na MOP i pravima korisnika koji ostvaruju ovo pravo", rečeno je "Vijestima" .

Što nijesu bili široke ruke?

"Kamo sreće da su tada imali više razumijevanja za zahtjeve nevladinih organizacija koje su tražile da korisnici MOP-a pomoć dobijaju svih 12 mjeseci. Čak je bilo i nekoliko amandamana na tu temu, ali ih je parlamentarna većina odbila", poručili su iz Udruženja roditelja.

Oni su podsjetili da su izmjene zakona uslijedile zbog nepoštovanja njegovih odredbi.

"Da li je vrijeme za vraćanje na staro ne želimo da komentarišemo, ali smo sigurni da kršenje Zakona nije način rješavanja problema", kazali su iz Udruženja roditelja.

Galerija

Bonus video: