Bošković saradnicima: Radite kako treba, ili ćete mi odgovarati

Teorija da Vlada planski uništava UCG zarad većeg profita privatnih univerziteta, posebno onog u vlasništvu premijera Mila Đukanovića, za Boškovića je “politička priča koju pojedinci plasiraju pokušavajući da dobiju političke poene”
0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.08.2015. 13:27h

Ministar prosvjete Predrag Bošković očekuje od saradnika na svim nivoima obrazovanja da će odgovorno i savjesno obavljati svoje poslove.

Bošković je u razgovoru za “Vijesti” kazao da će oni “koji posao ne obavljaju u skladu sa zakonom snositi odgovornost za svoje postupke”.

"Svakako da se od nadležnih institucija očekuje da u tim slučajevima preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti. Samim tim i Ministarstvo će reagovati shodno zakonu”, poručio je Bošković.

On je to rekao osvrćući se na negativne nalaze Državne revizorske institucije (DRI) za nekoliko obrazovnih ustanova tokom prethodnih godina, a za koje tužilaštvo smatra da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, iako se radi o neregularnostima koje se mjere milionima eura.

Bošković kaže da je jedan od prioriteta Ministarstva prosvjete reforma Univerziteta Crne Gore (UCG): ”U prvom redu način finansiranja ustanove”.

Ministar objašnjava da Ministarstvo i Vlada razmatraju dva modela finansiranja državnog Univerziteta.

"Radi se o modelu potpunog finansiranja, uz povećano izdvajanja iz državnog budžeta i modelu kombinovanog finansiranja”, precizirao je Bošković.

Na UCG su ranije izračunali da im je za optimalno funkcionisanje potrebno 19 miliona eura, te da računaju na to da će iz državne kase dobiti 14. Ostatak će biti obezbijeđen od školarina, ali i prihoda fakulteta na tržištu.

Bošković odbacuje mogućnost da bi Vlada, ukoliko preuzme potpuno finansiranje UCG, mogla od te ustanove tražiti da se sredstva od školarina i projekata na tržištu uplaćuju u državni budžet.

Cilj je, objašnjava on, kontrola produkcije diploma.

"Nijedan od ova dva modela ne podrazumijeva 'preuzimanje' prihoda koje UCG prihoduje na tržištu, već naprotiv želimo da uskladimo potrebe tržišta rada sa brojem studenata koji će se upisivati, a kasnije i diplomirati na UCG. Time želimo spriječiti produkovanje kadrova koji ne mogu nakon diplomiranja naći svoje zaposlenje na tržištu rada u Crnoj Gori”, poručuje ministar.

Smatra da se predloženim modelima finansiranja ne narušava autonomija UCG:”Svakako da će UCG i fakultetske jedinice imati mogućnost, kao i sada, da učestvuju u projektima na tržištu i na taj način, između ostalog, daju mogućnost profesorima i studentima da iskažu svoja znanja, vještine i kompetencije”.

Dodaje da reforma ima za cilj podizanje kvaliteta nastave, kadrova, infrastrukture i konkurentnosti UCG na tržištu obrazovanja u Crnoj Gori, regionu i šire.

Isti uslovi za sve univerzitete

Teorija da Vlada planski uništava UCG zarad većeg profita privatnih univerziteta, posebno onog u vlasništvu premijera Mila Đukanovića, za Boškovića je “politička priča koju pojedinci plasiraju pokušavajući da dobiju političke poene”.

“Naš cilj je da imamo kvalitetno obrazovanje i kadar koji će biti prepoznat na tržištu rada ne samo u Crnoj Gori. Ne posmatramo različito ustanove visokog obrazovanja, a pogotovo ne po osnovu tipa svojine. Želimo da stvorimo jednake uslove za sve bez obzira da li se radi o državnom ili privatnom vlasništvu”, tvrdi on.

Počinje raspisivanje tendera za sedam novih vrtića

Komisija za kontrolu javnih nabavki treba da donese konačnu odluku o kompaniji koja će graditi vrtić u Baru, a tokom sedmice je raspisan tender za predškolsku ustanovu u Zagoriču. Očekuje se da će uskoro biti spremna dokumentacija i za ostalih pet koji treba da se grade u Podgorici, Ulcinju i Pljevljima.

Vlada je, podsjeća Bošković, obezbijedila novac za nove ustanove kroz kredit od 10 miliona od Banke za razvoj Savjeta Evrope:“Projektom je predviđena realizacija aktivnosti u periodu od 2014. do kraja 2017. godine, a projekat se zatvara u junu 2018”.

Prema njegovim riječima, sve faze postupka, od pripreme projektne dokumentacije, izrade glavnog projekta,... se realizuju shodno odredbama Zakona o javnim nabavkama.

"Ono što je bitno reći jeste da će se objekti izgraditi u roku koji je predviđen Ugovorom i na taj način će se stvoriti bolji uslovi za boravak djece. Novi objekti predškolskih ustanova doprinijeće i ostvarivanju jednog od prioritetnih ciljeva unapređenja crnogorskog obrazovnog sistema, a to je povećanje obuhvata djece, posebno uzrasta od 3 do 6 godina ranim i predškolskim obrazovanjem”, pojasnio je Bošković.

Bonus video: