Božović: Vodite računa dok Karađorđeviće nazivate uzurpatorima

Nastavljene su tenzije u vladajućoj koaliciji u Budvi nakon što je Božović izjavio da imovina treba da bude vraćena i Karađorđevićima
531 pregleda 132 komentar(a)
Milo Božović, Karađorđevići, Foto: Privatna arhiva
Milo Božović, Karađorđevići, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.02.2018. 18:09h

Gradski menadžer u Budvi Milo Božović (Nova) upozorio je koalicone partnere iz redova SDP-a i bivših članova Liberalne partije da vode računa dok govore o dinastiji Karađorđević i kada ih nazivaju uzurpatorima:

“Jer time pokazuju da su neznalice, a vrijeđaju veliki dio stanovništva Budve”.

Time su nastavljene tenzije u vladajućoj koaliciji u Budvi, nakon što je Božović izjavio da treba da bude vraćena imovina svakome kome je nepravedno oduzeta, pa i srpskoj dinastiji Karađerđević.

Srpski kraljevski par - Aleksandar i Katarina Karađorđević, u zahtjevu za restituciju traže, između ostalog, i povraćaj 22.000 kvadata opštinske zemlje u Miločerkom parku.

Na takav stav Božovića, uslijedila je oštra izjava kolicionih partnera - člana predsjedništva budvanskog SDP-a Slavka Đukanovića, koji je kazao da Karađorđevićima iz svoga džepa plati onaj kome su miliji njihovi od interesa građana Budve.

Istovremeno, bivši lider LP, koji participira u koalicjiji na vlasti, Blažo Rađenović pitao je da li su se “crnogorski neprijatelji toliko drznuli da traže isto ono srce Crne Gore koje su na silu ukrali i prisvojili 1918”.

“Đukanoviću, ne lupaj, dobro znaš ko je uzurpirao Miločer. Savjetovao bih vas da vodite računa kada dajete ovakve izjave, da to ne činite jer su vas upravo ovakvi stavovi doveli do toga da u Budvi budete vanparlamentarne stranke”, poručio je Božović.

“Ako se brinu za interese građana i ako Karađorđeviće proglašavaju za okupatore i uzurpatore, onda treba da znaju da je vi še od dvije hiljade dobrovoljaca u Prvom svjetskom ratu bilo iz ovih krajeva - Boke, Paštrovića Maina, Grblja. I ono što još treba da znaju - da Boka sa Paštrovićima, nije bila učesnik Podgoričke skupštine nego se kao autonomna oblast ujedinila sa Srbijom poslije Prvog svjetskog rata. Odnos Paštrovića prema dinastiji Karađorđević najbolje govori i to da je ime Petrovcu dato po kralju Petru Karađorđeviću“.

Božović je dodao da su Karađorđevići, za razliku od današnjih uzurpatora Miločera i Svetog Stefana, svaki pedalj zemlje u Paštrovićima platili mještanima.

“Možda bi trebalo podsjetiti ko je bio dio vladajuće koalicije sa DPS-om, kada su prije 11 godina Miločer i Sveti Stefan dati u vi šegodišnju uzurpaciju. To sigurno nije bio Demokratski front, niti Nova“, kazao je Božović.

Sprska dinastija potražuje i zemlju na ostrvu Sveti Stefan, Vilu Miločer, gotovo kompletan Miločerski park, parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel Kraljičina plaža, kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa i zemljišni kompleks od 5.000 kvadrata iznad Miločerksog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku Aca Đukanovića.

Paštrovići grade spomenik kralju Aleksandru u Miločeru

Potpredsjednik budvanskog SNP-a i predjsjednik NVO Za ljepši Sveti Stefan Krsto Rađenović rekao je juče da osuđuje izjave iz takozvane građanske opozicije, navodeći da su mještani Svetog Stefana pokrenuli incijativu da se u Miločeru izgradi spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću, kao osnivaču elitnog turizma u Crnoj Gori.

Kralj Alaksandar, unuk kralja Nikole, kako je kazao Rađenović, odlučio se da kupi zemlju u Miločeru i izgradi ljetnjikovac, jer su mu saborci u Prvom svjetskom ratu bili članovi staromještanskih porodica Kažanegre, Rađenović, Mitrović, Đurašević...

“Zgranut sam izjavom građanske opozicije, jer pokazuju da ne poštuje osnovna demokratska prava, a to je pravo na imovinu. Oni moraju da znaju da su moji, kao i preci ostalih mještana Svetog Stefana i Miločera, bili pravično naknađeni, jer su Karađorđevići kupili zemlju. Veliki dio Paštrovića dao je na poklon zemlju kralju, jer su bili učesnici rata“, kazao je Rađenović.

Bonus video: