Brajović da sačuva Zetu na kojoj je proplivao

Direktor NVO Ekološki pokret “Ozon” Aleksandar Perović pozvao je predsjednika Socijaldemokrata da, kao neko ko je odrastao na obali Zete, podrži građansku inicijativu Nikšićana i pomogne im da sačuvaju tu rijeku
6369 pregleda 2 komentar(a)
Danilovgradski dio Zete, Foto: Jelena Jovanović
Danilovgradski dio Zete, Foto: Jelena Jovanović

Direktor NVO Ekološki pokret “Ozon” Aleksandar Perović pozvao je predsjednika Skupštine i Socijaldemokrata Ivana Brajovića da kao neko ko je odrastao na obali Zete, podrži građansku inicijativu Nikšićana i pomogne im da sačuvaju tu rijeku.

Perović je objasnio da je “Ozon”, uz podršku WWF-a, Svjetske organizacije za zaštitu prirode, pokrenuo inicijativu za izradu studije zaštite voda Gornje Zete i da uz pomoć aktivista Koalicije za održivi razvoj (KOR) prikuplja potpise za lokalnu peticiju. Kazao je da se ipak nada da građanske inicijative, koje za cilj imaju zaštitu životne sredine, objedinjuju sve odgovorne dobromisleće građane, prevazilaze partijske i druge podjele, kojih je danas kako se čini više nego ikad i da će im u pomoć priskočiti upravo odbornici Brajovićeve partije u Nikšiću.

“Na primjeru građanske inicijative za izradu studije zaštite voda Gornje Zete, imamo priliku, kao lokalna zajednica, pokazati i da u Opštini Nikšić, u kojoj zbog bojkota opozicije svi odbornici pripadaju istoj koaliciji, svi javni interes doživljavamo na isti način ili potvrditi ono, kako to većina danas doživljava - da je partijski interes neprikosnoven, do čega nadamo se neće doći. Zato očekujemo da odbornici SD–a podrže građansku inicijativu, naročito jer je njihov prvi čovjek i predsjednik Skupštine Crne Gore, rođen u blizini Zete”, rekao je Perović. On je podsjetio da su Opština Danilovgrag i Glavni grad Podgorica već inicirali izradu studije zaštite voda Donje Zete i da je njihova ideja da to bude prva rijeka koja će cijelim tokom biti zaštićena:

“Za tu inicijativu dobili smo i podršku međunarodnih organizacija poput ‘WWF Adria’’ i ‘The Nature Conservation’ (TNC), kao i domaćih eksperata iz oblasti zaštite prirode. Naš cilj je sakupiti podršku građana, u šta ni u jednom trenutku ne sumnjamo, ali i uvesti praksu da i odbornici rade shodno javnom, a ne partijskom inteteresu, te zbog toga pozivamo odbornike i funkcionere SD-a, od kojih su mnogi radili u oblasti zaštite životne sredine i sarađivali sa ‘Ozonom’, da daju lični doprinos, kako bi rijeka koja ima i istorijski i kulturološki značaj za Crnu Goru, bila zaštićena od dalje devastacije”.

Perović je kazao da od Brajovića očekuje da na organima partije donese odluku da upravo odbornici partije na čijem je čelu budu glavni čuvari nikšićkog dijela Zete, jer vjeruje da ta rijeka i za njega ima veliku vrijednost.

“Brajović je Danilovgrađanin, odrastao je uz obalu Zete, i vjerujem da je, kao i većina njegovih sugrađana upravo u toj rijeci proplivao. Nadamo se da će imati razumijevanja za naš zahtjev i da će pokazati odgovornost prema životnoj sredini”, rekao je Perović.

Perović: Objasniću odbornicima ideju zaštite rijeke

Direktor “Ozona” Aleksandar Perović kazao je da je raspoložen da prisustvuje zasjedanju lokalnog parlamenta, i obrazloži inicijativu, ukoliko je odbornicima SD-a treba detaljnije objasniti.

“Uvijek sam raspoložen da iskoristimo mogućnost slobodne stolice i predstavim im inicijativu za izradu studije zaštite voda Gornje Zete, koja je neophodna kako bi i to područje dobilo odgovarajući stepen zaštite, shodno važećem zakonodavstvu, kao i zbog potencijalnog dijela ‘NATURA 2000’ mreže evropskih zaštićenih područja. Treba da znaju da se ovom inicijativom daje konkretan doprinos i lokalnim upravama Danilovgrada i Podgorice koje su pokrenule odgovarajuće procedure kako bi se vode Donje Zete zaštitile odgovarajućim stepenom zaštite i na taj način valorizovale na ekološki i ekonomski održiv način, što bi bilo mnogo teže realizovati u praksi ukoliko se ne unaprijedi stanje i u gornjem toku rijeke, počev od izvorišta”, rekao je on.

Objasnio je da je nužno spriječiti dalji pritisak na vodu Gornje Zete, koja nesporno ima veliki ekosistemski značaj za cijelo područje Jadranskog sliva, kao i uraditi procjenu ekonomske vrijednosti svih potencijala, kako bi se stekli uslovi za njenu pravilnu, ekološki i ekonomski održivu valorizaciju i kako bi se zaštitio javni interes građana Crne Gore.

“Važno je prepoznati i potencijal za nacionalno brendiranje Crne Gore kao ekološke države, odnosno cjelokupan društveni prosperitet. Naša namjera je da nakon izrade studije zaštite voda Gornje Zete, krenemo u inicijativu za zaštitu cijelog toka uz adekvatan plan upravljanja, u skladu sa važećim zakonodavstvom”, rekao je Perović.

Bonus video: