Brajović: Porast antisemitizma u Evropi, nećemo dozvoliti reviziju istorije

Na konferenciji koju su organizovali Odbor za ljudska prava i slobode i Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport prikazan je kratki film o zločinima nad Jevrejima
2324 pregleda 5 komentar(a)
Sa konferencije povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, Foto: Savo Prelević
Sa konferencije povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.01.2020. 13:54h

Skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode i Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport organizovali su danas konferenciju povodom obilježavanja 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Na konferenciji je minutom ćutanja odata pošta stradalim u Holokaustu, a prikazan je i kratki film o užasnim zločinima nad Jevrejima.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, je istakao da je u Evropi u porastu antisemitizam, a da naša država neće dozvoliti da se izvrši revizija istorije.

"Drugu godinu zaredom, Skupština Crne Gore obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. januar - dan kada je 1945. oslobođen logor smrti Aušvic Birkenau. Poslije Aušvica nemoguće je pisati poeziju“ – možda ova misao Teodora Adorna na sažet način najbolje opisuje promjenu ljudske svijesti nakon užasa koji su se dogodili čovječanstvu prve polovine 20. vijeka, u ime strašne ideologije krvi i tla", kazao je Brajović. Holokaust kao najdrastičniji primjer ksenofobije i rasizma, Istakao je Brajović, trajna je opomena svim društvima da se moraju znati uzroci nastanka, kako se to zlo nikada više ne bi ponovilo.

"Jedan od najvažnijih načina jeste da o ovom trajnom ožiljku čovječanstva stalno govorimo. Buduće generacije moramo činiti budnim i uvijek opreznim, sa temeljnim znanjem i punom sviješću o dešavanjima koja su dovela do holokausta. U Crnoj Gori, buduće generacije treba da budu nastavljači najboljeg iz crnogorske istorije, da čuvaju sve vjere i nacije i svima njima poručuju da je naša država siguran dom".

Po prošlogodišnjem istraživanju Eurobarometra, istakao je Brajović, "kao i porukama koje smo čuli na Svjetskom forumu u Jerusalimu prije neki dan, Evropa se na žalost suočava sa povećanim antisemitizmom. Moram da kažem, a vjerujem da naši prijatelji iz jevrejske zajednice mogu da potvrde, Crna Gora ne daje prilog takvom lošem trendu".

"Crna Gora posvećeno njeguje vrijednosti antifašizma. U ovim danima te vrijednosti se ogledaju u odlučnosti države da sačuva one postulate koji život u Crnoj Gori čine bezbijednim za sve građane, njihova ljudska prava i zadovoljavanje potreba u modernoj demokratskoj državi 21. vijeka".

Predsjednik skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović je kazao da u Crnoj Gori antisemitizam ne postoji, a da u Drugom svjetskom ratu na njenoj teritoriji nije bilo koncentracionih logora. Istakao je da je porazna činjenica da trećina Evropljana ne zna ništa o Holokaustu, a što je pokazala anketa urađena prije nekoliko godina.

holokaust
Sa konferencije(Foto: Savo Prelević)

Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, je u ime te države i u svoje lično pohvalio i zahvalio zvaničnicima Crne Gore na organizaciji događaja, kojim se podsjeća na Holokaust. Istakao je da je u Drugom svjetskom ratu stradao i veliki broj Srba, da je i nad njima izvršen genocid. Jevreji i Srbi, kako je kazao, danas njeguju prijateljstvo, koje je proizašlo iz njihovog zajedničkog stradanja.

Prvog novembra 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija donijela je Rezoluciju kojom je ustanovljen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, opredjeljujući se za 27. januar - dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Rezolucijom Generalna skupština Ujedinjenih nacija je uputila apel svim državama članicama da poštuju sjećanje na žrtve i ohrabruju razvoj obrazovnih programa o istoriji holokausta, čime će pokazati odlučnost da pomognu u sprečavanju ponavljanja zločina u budućnosti.

Uvažavajući inicijativu Jevrejske zajednice Crne Gore i Zaključak Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori o obilježavanju ovog značajnog datuma, Odbor za ljudska prava i slobode i Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport organizuje konferenciju kako bi se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtava, doprinijelo i jačanju svijesti mladih generacija protiv rasističke mržnje kako se slični događaji ne bi ponovili.

Učesnici konferencije priključiće se i Kampanji #WeRemember čiji je cilj da se podigne svijest o holokaustu i svim oblicima ksenofobije i genocida.

Bonus video: