Brane na Morači biće niže, a Tara sačuvana

„Oni su su ponudili alternativnu opciju i predložili manje visine brana, što je ispoštovano i značajno će smanjiti efekte na životnu sredinu“, saopštio je Nikolas Henli iz EK.
0 komentar(a)
sekulic, henli, Foto: Vlada Crne Gore
sekulic, henli, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 01.03.2011. 19:47h

Crnogorske vlasti spremne su da urade sve kako bi prilikom eventualne izgradnje hidroelektrana na Morači umanjile štetan uticaj na životnu sredinu, poručio je šef jedinice za međunarodne odnose u Generalnom direktoratu za zaštitu životne sredine Evropske komisije (EK), Nikolas Henli, javlja MINA.

On je, nakon sastanka sa ministrom održivog razvoja i turizma, Predragom Sekulićem, na konferenciji za novinare, kazao da su brojne nevladine organizacije (NVO) koje se bave ekološkim pitanjima lobirale kod EK povodom izgradnje hidroelektrana i privukle pažnju.

„Te organizacije su tražile da čuju kako Komisija vidi te potencijalne projekte, u smislu poštovanja zakona Evropske unije (EU) po pitanju životne sredine, zbog aplikacije Crne Gore da se pridruži Uniji“, naveo je on.

Pošto imate velike poplave koje mogu biti negativne po prirodu, te brane mogu koristiti prirodi“, smatra Henli

Henli je kazao da su danas posjetili lokacije na kojim bi bile izgrađene brane i da su obratili pažnju na eventualne efekte po Skadarsko jezero.

Minimalan efekat na jezero

On je saopštio da im je Sekulić kazao da je namjera Vlade da razvija projekat u kom će poštovati standarde i zakone EU, kao i da će pažnju posvetiti smanjenju uticaja na štetnost životne sredine.

Henli je podsjetio da su NVO razgovarale sa Vladom prije tenderske procedure.

„Oni su su ponudili alternativnu opciju i predložili manje visine brana, što je ispoštovano i značajno će smanjiti efekte na životnu sredinu“, saopštio je Henli.

Prema njegovim riječima, Sekulić im je naglasio opredjeljenje crnogorske Vlade za potpuno očuvanje čitavog toka Tare, u skladu sa Deklaracijom o zaštiti te rijeke. „Druga stvar je kakav će efekat ovaj sistem brana imati na Skadarsko jezero. To je kompleksno pitanje zbog vrijednosti Jezera“, rekao je on.

Henli je saopštio da im je Sekulić kazao da će Agencija za zaštitu životne sredine stvoriti uslove za sistem vodotoka i ispuštanje vode iz brana, koji bi imao minimalan efekat na Skadarsko jezero.

Pošto imate velike poplave koje mogu biti negativne po prirodu, te brane mogu koristiti prirodi“, smatra Henli.

Bonus video: