Branislav Perić otkrio novu vrstu gljive u podnožju Komova

Naš poznati mikolog je istraživanje proširio i na NP Prokletije u kojem je, takođe, nađena još jedna nova gljiva, koja je trenutno u procesu proučavanja
174 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 07:03h

U poznatom internacionalnom naučnom časopisu “Mycological Progress” nedavno je predstavljen rad grupe autora: P. A. Moreau, S. Welti, B. Perić , P. Jargeat, S. Manzi i A. Vizzini pod naslovom "“Alpova komoviana (Boletales, Paxilaceae), a new sequestrate fungus from Montenego, with revised phylogeny of the genus in Europe”.

Riječ je o prvoj novoj vrsti sa prostora Crne Gore, koja pripada hipogeičnom rodu Alpova. Gljivu je u podnožju masiva Komova, otkrio, ilustrovao i opisao Branislav Perić, naš poznati mikolog. Potom je svoj materijal proslijedio kolegi Pierre Atrhur Mororeau, svjetskom ekspertu za ovaj rod, sa kojim ima višegodišnju uspješnu saradnju.

Ubrzo je okupljen internacionalni tim koji je gljivu dodatno proučio i na molekularnom nivou. Alpova komoviana živi u ektomikoriznoj zajednici sa jovom a hipogeičan način života je čini teškom za otkrivanje. Malo mikologa se bavi izučavanjem ovakvih gljiva, tako da su podaci iz Crne Gore od dragocjene važnosti i za objašnjenje planetarne distribucije roda kojem ova vrsta pripada.

Prostor u kojem je otkrivena predstavlja glacijalni refugium iz doba pleistocena. Njegovo sistematsko istraživanje se odvija već više od jedne decenije pa su tu moguća dalja otkrića novih vrsta. Istraživanje je prošireno i na novoosnovani Nacionalni park Prokletije u kojem je, takođe, nađena još jedna nova gljiva, koja je trenutno u procesu proučavanja.

Branislav Perić je sa suprugom Olgicom već skoro dvije decenije posvećen mikološkom istraživanju naših prostora. Osnivač je Crnogorskog mikološkog centra, organizacione jedinice u sastavu Biotehničkog fakulteta, Univerziteta Crne Gore, pokretač i urednik uglednog međunarodnog časopisa Mycologia Montenegrina. Nedavno je u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti objavljena njegova ilustrovana monografija “Gljive i cvjetnice Crne Gore”.

Bonus video: