Brinu zbog napada na Lakić i uticaja na RTCG

270 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.12.2018. 17:56h

Zajednički konsultativni odbor civilnog društva Crne Gore i Evropske unije (EU) ponovo je izrazio zabrinutost za slobodu medija u Crnoj Gori, naročito kada je u pitanju politčko miješanje u rad Javnog servisa te ukazao na nedostatke napretka u istragama napada na novinare, posebno na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić.

Ovo se navodi u zajedničkoj deklaraciji tijela koje čine predstavnici civilnog društva EU i Crne Gore a u kojem je predstavnica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Ana Nenezić.

U deklaraciji se navodi da taj odbor pozdravlja otvranje poglavlja 27. u pregovorima sa EU, kao i ekonomski rast i pad stope nezaposlenosti uz Crnoj Gori, ali se i izražava saglasnost sa ocjenama Evropske komisije (EK) da politička scena u državi ostaje fragmentisana i polarizovana, te obilježena nedostakom političkog dijaloga, što, kako se navodi, može biti štetno za dalji napredak Crne Gore ka EU.

"Pozivaju se politički akteri i institucije da poštuju Ustav Crne Gore kao i demokratske principe i da se uključe u konstruktivan dijalog”, navodi se u deklaraciji.

U dokumentu se izražava zabrinutost zbog rasta netolerancije, rasizma i ksenofobije prema migrantima i izbjeglicama a pozdravlja se usklađivanje zakonodavstva koje se odnosi na migracije i traženje azila u Crnoj Gori.

“Pozivaju se vlasti u Crnoj Gori da uvećaju kapacitete za prijem migranta koji prvi put ulaze u državu i migranata koji su voljni da traže azil i da obezbijede adekvatan smještaj za djecu koja su odvojena od roditelja”, navodi se između ostalog u deklaraciji. Deklracijom se, takođe, pozivaju vlasti u EU i Crnoj Gori, da sarađuju kako bi poboljšali mehanizme upravljanja crnogorskim granicama.

Bonus video: