Šaranović: Ljubo Milović bi mogao da opravda 48 miliona koje ima na računu da je bio policajac 5.000 godina

Šaranović je kazao da je Milović radio za platu od 800 eura, a da se u međuvremenu utvrdilo da je samo na jednom računu imao na raspolaganju 48 miliona eura

26899 pregleda 31 reakcija 30 komentar(a)
Šaranović, Foto: Printscreen YouTube
Šaranović, Foto: Printscreen YouTube

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović kazao je da bi odbjegli policajac Ljubo Milović mogao da opravda 48 miliona eura koje ima na računu, da je bio policajac 5.000 godina.

Šaranović je odgovarajući na poslaničko pitanje šefa kluba poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića da li je Odjeljenje za antikorupciju čiji sastav je zatekao u MUP-u provjeravalo imovinu i životni stil policijskih funkcionera i ako jeste šta je konkretno predmet tih provjera, odgovorio da su napravili Pravilnik o provjeri o kontroli životnog stila i imovine policijskih službenika.

“Ostalo je još samo da dobijemo mišljenje AZLP. Taj pravilnik stvara normativni okvir za punu funkcionalnost odjeljenja za antikorupciju, i bolji je od Zakona za sprečavanje korupcije, jer daje snažnije mehanizme", rekao je Šaranović u Skupštini.

Šaranović je kazao da je Milović radio za platu od 800 eura, a da se u međuvremenu utvrdilo da je samo na jednom računu imao na raspolaganju 48 miliona eura.

Bogdanović je govoreći o životnom stilu Petra Lazovića, sina Zorana Lazovića, “koji je sa 19 godina našao Aladinovu lampu, pa je kupio automobil koji vrijedi 40.000 eura, a sa 23 godine automobil koji vrijedi 35.000 eura, a njegov rođeni brat sa 23 godine nekretninu koja vrijedi preko 100.000 eura.”

On je kazao da aktuelna policijska službenica, supruga Veselina Veljovića, vozi auto od 80. 800 eura, prema zvanično plaćenoj fakturi.

Bogdanović je rekao da je policajac Vukašin Žarković od MUP-a kupio stan koji vrijedi preko 80.000 eura za 5. 300 eura.

"On je tri stana i jedan garažni prostor platio 230.000 eura, sve sa platom od 700 eura. Magija. Policajac sa Vol strita”.

Istakao je da policajac Siniša Jokić i njegova porodica imaju imovinu vrijednu dva miliona eura.

Odgovarajući na pitanje Bogdanovića koje se odnosilo na proceduru izbora v.d.direktora Uprave policije, Šaranović je rekao da mu je zakon eksplicitno dao nadležnost da predloži kandidata i da je to jedno od pitanja gdje ne postoji pravo na grešku.

"Valjda je bila moja dužnost prema vama koji ste me birali za ministra, valjda je bila moja dužnost prema svim građanima Crne Gore, da sam kao ministar spreman da po cijenu bilo koje političke ili neke druge posljedice pokažem da imam integritet i da sam spreman da djelujem u interesu institucije čiji sam starješina", rekao je Šaranović.

Objašnjavajući zašto nije imao pravo na grešku, Šaranović je rekao da je morao učiniti sve da se stavi tačka na urušavanje ugleda časnog policijskog poziva.

On je istakao da je njegov zadatak bio pronalazak najboljeg borca protiv kriminala među profesionalnim i hrabrim policijskim službenicima.

Šaranović je kazao da nije imao pripremljenog kandidata, već je u transparentnom postupku pokazao da je njegov zadatak kao starješine MUP-a da dođu do “najboljeg među dobrima”, a ne do “najgoreg među poslušnima”.

Naglasio je da u Crnoj Gori ponovo neće zavladati klanovi, navodeći da je to obaveza prema pokoljenjima koja dolaze.

Bogdanović je poručio da ako dođe do toga da Šaranović bude smijenjen, “da će ruke koje potpišu tu odluku možda nositi pečat Crne Gore”.

“Ali su zapravo vođene apetitima onih koji su koristili ovu zemlju kao igralište za izgradnju svojih carstava. Oni, čiji su se šampanjci točili preko rana naše nacije, čija su djela urezana preko nevinih novinara i policajaca palih na našim ulicama. I znajte, u toj kukavičkoj borbi neće biti sami. Na njihovoj strani stoje oni kojima su titule važnije od principa i obraza i ove zemlje, od naroda koji ih je birao”.

Bogdanović je rekao da su to “oni koji se trude da nose reformski dres, ali im je igra toliko poznata da čak i najmlađe stanvnici zemlje mogu da prepoznaju taktiku starog sistema”.

“To je kao kada bi vuk pokušao da se infiltrira među ovce obučen u vuneni džemper – možda na prvi pogled deluje ubedljivo, ali čim otvori usta, jasno je kome pripadaju”, rekao je Bogdanović.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević je pitao Šaranovića da li smatra da je insistiranjem da svakog kandidata za direktora Uprave policije podvrgnu poligrafu, narušen njihov ugled i dostojanstvo, imajući u vidu da se poligrafskom testiranju podvrgavaju osumnjičeni za krivična djela.

Šaranović je rekao da je predložio poligraf, ali da to nije bio eliminatorni uslov.

“Iz Vašeg pitanja zaključujem da vjerovatno niste upoznati sa tim da je članom 120 Zakona o unutrasnjim poslovima propisano da je policijski sluzbenik koji je angažovan na poslovima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije dužan da se, na okolnosti rada i obavljanja konkretnog policijskog posla, podvrgne poligrafskom testiranju. Dakle, pitanje ste postavili zasnovano na pogrešnoj tvrdnji da se poligrafskom testiranju podvrgavaju samo osumnjiceni za krivična djela”, kazao je Šaranović.

On je kazao da je zbog zatečenog stanja, gdje su brojni policijski funkcioneri sumnjičeni za pomaganje ili djelovanje u okviru visoko rizičnih kriminalnih grupa, upravo poligrafsko testiranje, kao jedan od mehanizama provjere integriteta, bilo vraćanje duga prema časnim i profesionalnim policijskim sluzbenicima i skidanje kriminalnog i koruptivnog tereta sa časne policijske uniforme.

Istakao je da ovaj institut do sada nije korišten.

Zirojević je, komentarišući odgovor, rekao da mu nije odgovoreno šta je sa onima koji nisu prošli poligraf. Istakao je da se poligrafska testiranja vrše unutar službe i da tu i ostaju, a da je u javnosti percipirano drugačije.

Šaranović je kazao da je cjelokupni izvještaj sa poligrafskog testiranja označen stepenom tajnosti.

"Da su policijski službenici sumnjali u mehanizam ili poligrafistu, sigurno ne bi pristali da budu ispitivani. Eventualni pad na poligrafu ne znači inkriminisanost policijskog službenika. Treće, snaženje svih kontrolnih mehanizama u okviru MUP-a ključna je stvar", kaže Šaranović.

Istakao je da bilo koji operativni podatak koji upućuje na nedostojnost ili ugrožen integritet policijskog službenika neće biti zapostavljen od strane kontrolnih mehanizama.

"Postupci su pokrenuti u brojnim slučajevima. Odjeljenje za antikorupciju počinje da radi, i svi kontrolni mehanizmi su pokrenuti i budite sigurni da je to jedan od ključnih razloga napada na sektor bezbjednosti. Jer da bi smo imali bolje rezultate, mi imamo dužnost i obavezu da obezbijedimo puni integritet svih službi", istakao je ministar.

Poslanik BS Admir Adrović je pitao kada će u Gusinju biti otvorena ispostava policije i kada će stanovnici ove opštine moći da ostvaruju prava koja su uređena Zakonom o unutrašnjim poslovima.

Šaranović je odgovorio da iako je formalno stanica policije Gusinje uspostavljena i „počela sa radom" 1. jula 2018. godine, od tog dana do dana izbora ove Vlade nisu stvoreni faktički uslovi za njen rad na teritoriji Gusinja.

“Imam namjeru da u ovoj godini jubileja obezbijedim rješavanje svih zatečenih, a dugo gomilanih problema, zbog čega sam insistirao na detaljnoj analizi svih problema i pripremama rješenja i hitnom djelovanju MUP-a kako bi konačno svi stanovnici opštine Gusinje mogli da ostvaruju svoja prava uređena Zakonom o unutrašnjim poslovima, na jednak način kao i stanovnici drugih opština”, rekao je Šaranović.

Poslanik BS Ervin Ibrahimović je pitao Šaranovića da li je zatekao neuspješne tendere, zašto oni nijesu realizovani, da li policijska vozila odgovaraju EU standardima patrolnih vozila...

Šaranović je rekao da je tokom 2023. godine pokrenuto 59 tendera, od kojih je 13 postupaka poništeno, i to pet postupaka iz razloga jer nije pristigla nijedna ponuda, a sedam postupaka, jer su ponuđači dostavili neispravne ponude.

Istakao je da je u vezi policijskih vozila po EU standardima, formirana posebna komisija na nivou Ministarstva - Uprave policije, koja je sačinila tehničku specifikaciju shodno potrebama policije i fiskalnim mogućnostima i opredijeljenim finansijskim sredstvima u Zakonu o budzetu za 2024. godinu.

“Postupak javne nabavke za nabavku novih vozila putem operativnog lizinga, procijenjene vrijednosti 2.479.338 eura bez uračunatog PDV-a, je objavljen dana 15.marta 2024.godine, i isti je u toku”, rekao je Šaranović.

Istakao je da je tender za nabavku službenih uniformi, procijenjen na 4,1 milion eura, u toku i da je prema trenutnoj dinamici otvaranje ponuda zakazano za 13. maj.

Bonus video: