Budva: Na rtu Zavala nikla deponija

Na vrhu budvanskog rta danima se gomila zemlja i kamen sa gradilišta naselja Astra Montenegro
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 16:56h

Vrh rta Zavala, neposredno uz postrojenje za desalinizaciju, bukvalno je pretvoren u deponiju na kojoj se danima deponuju stotine kubika zemlje i kamenja sa susjednog gradilišta apartmanskog naselja Astra Montenegro, gdje se izvode radovi na izgradnji garaže.

Nekada zeleno brdo, jedina oaza grada, na kojoj je u protekle tri godine, osim 40 vila koje je izgradio ruski „Miraks“, nikla i monumentalna dvanaestospratna građevina „Harmonija bilding“, sada je dodatno uništeno istovaranjem zemlje i kamenja od kojih se formiralo omanje brdo, visine nekoliko metara, koje se vidi iz svih djelova Budve.

Kompanija “Monterra Montenegro”, glavni izvođač radova na Zavali, koja je prije dvadesetak dana započela saniranje pješačke staze, ujedno i izgradnju velike garaže, počela je usijecanje brda neposredno uz Jadransku magistralu ka moru.

"Javnost da progovori"

Lider budvanskog SNP-a Veselin Marković pozvao je medije i javnost “da progovore i o deponiji koja nastaje u srcu Budve, a o tome svi ćute”.

“Golim okom svi možemo da vidimo da se tamo istovara zemlja. Napravili su pravo brdo. Imamo crnu ekološku tačku u gradu, ali o tome niko ne govori. Da se to, ne daj Bože, desi bilo gdje ne na svijetu, nego u okruženju, o tome bi brujali svi mediji. Ovako, naočigled svih nas, to se radi”, kazao je Marković.

Da se tamo zaista istovara zemlja, potvrdili su “Vijestima” u “Monterri”. Oni su, kao obrazloženje, naveli “da je tamo instalirana velika drobilica kamena, koji će, nakon prerade, ponovo biti ugrađen u građevinski kompleks na Zavali.

Problem je i činjenica da je lokacija na kojoj se istovaruje zemlja pod sporom pred kotorskim Osnovnim sudom

Problem je i činjenica da je lokacija na kojoj se istovaruje zemlja pod sporom pred kotorskim Osnovnim sudom, gdje predstavnici bratstva Rafailović traže povraćaj svoje djedovine, na koju se prije dvije decenije upisala Opština. Upravo na tom lokalitetu je izrađeno i postrojenje za desalinizaciju.

Staza do 1. juna

Iz “Monterre” su ranije saopštili da bi radovi na izgradnji pješačke staze, kojom se povezuju Budva i Bečići, trebalo da budu okončani do 1. juna.

Gradnjom vile dio staze je uništen, zbog čega je ta najfrekventnija pješačka staza četiri protekle godine bila oštećena.

“Staza će biti osposobljena do 1. juna. Imamo vremena i to će biti urađeno”, kazali su u “Monterri”, dodajući da ta firma i Udruženje kupaca vila na Zavali - AMIA stazu rade o svom trošku, te da je to njihov poklon građanima Budve i turistima.

U toj kompaniji su naveli da su radovi na stazi uzajamno povezani sa izgradnjom garaže za vile na Zavali, površine 2.750 kvadrata. Da bi staza bila završena, prethodno se, kako su pojasnili, mora pristupiti izgradnji garaža, za šta imaju građevinsku dozvolu, koju je sredinom decembra 2008. izdalo Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine.

Galerija

Bonus video: