Budvanin uspio da dokaže da mu je Prva banka uzela 1,3 miliona eura sa računa

Ako se Prva banka bude žalila, proces će dobiti epilog na višim sudskim instancama
258 pregleda 0 komentar(a)
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.05.2013. 17:29h

Prva banka moraće na račun Budvanina Z. Divanovića da vrati 1,3 miliona eura i time, ako opet ne uloži žalbu na presudu, stavi tačku na gotovo petogodišnju sudsku agoniju, kroz koju je prolazio ovaj Budvanin, dokazujući da mu je ta banka uzela novac od prodaje njegove djedovine.

Tako je, kako je potvrđeno “Vijestima”, u ponovnom postupku prije deset dana presudio Osnovni sud u Podgorici.

Suštinski je ponovo donio istu presudu od prije godinu i po, koju je, nakon tužbe Prve banke, oborio podgorički Viši sud i proces vratio na ponovno utvrđivanje činjenica.

Ako se Prva banka opet bude žalila, proces će dobiti epilog na višim sudskim instancama.

Priča o nekoliko prevarenih porodica Divanović, koje pred podgoričkim Osnovnim sudom vode slične postupke protiv banke čiji je većinski vlasnik premijerov brat Aco Đukanović, počela je u jeku kupoprodajne groznice koja je “tresla” Budvu prije pola decenije.

Pred sudom i još nekoliko predstavnika porodice Divanović po sličnom osnovu vode procese protiv Prve banke

Kupac, budvanska kompanija koju je osnovala ofor firma, sredinom 2008. bacila je bila oko na atraktivnu parcelu, a dogovor je bio da kompletan novac bude uplaćen predstavnicima porodice Divanović na računima koje oni budu otvorili u Prvoj banci.

Nakon što je zaključen kupoprodajni ugovor, kompletan iznos je, kako je to bilo i predviđeno, bio uplaćen na račune mještana. Međutim, u naletu krize koja je počela samo par mjeseci kasnije, preko noći je novac “nestao” sa računa. Riječ je o više od dva miliona eura.

Mnogi od njih su uspjeli da za to kratko vrijeme i potroše dio uplaćenog novca, dok drugi, među kojima i Z. Divanović, kome je uplaćeno 1,3 miliona, to nije mogao jer mu je kompletna suma “skinuta” .

Priča o “nestalom” novcu ubrzo se proširila Budvom, pa su brojni Budvani koji su takođe držali milione od prodaje zemlje, pohrlili u banke da ga podižu.

Prvi koji je pravdu potražio preko suda bio je Z. Divanović. Kako je “Vijestima” potvrđeno, on je preko svoga advokata Marka Dakića odmah podnio tužbu protiv Prve banke zbog nemogućnosti da raspolaže svojim novcem.

Pred istim sudom i još nekoliko predstavnika porodice Divanović po sličnom osnovu vode procese protiv Prve banke.

Eurofond i Nikolić imali slične probleme

Slučaj Divanovića nije jedini kada je u pitanju raspolaganje novcem koji su imali kod Prve banke. Nedavno je Osnovni sud u Podgorici usvojio tužbeni zahtjev Eurofonda, koji kontroliše Veselin Barović, protiv Prve banke i obavezao je da fondu zbog nezakonitog skidanja novca sa računa isplati 1.804.706 eura.

Eurofond je tužio Prvu banku i CBCG zbog 1,56 miliona eura “nezakonito skinutih sa računa fonda 2010. godine”.

Iz privatnog fonda su optužili Prvu banku da nije postupila prema nalogu CBCG i zaključku Poreske uprave dozvolila fondu da prije više od dvije godine plati svoju poresku obavezu za 2009. godinu.

Vlasnik firme “Feman” iz Jagodine i poslanik u Skupštini Srbije Miodrag Nikolić takođe se sporio sa Prvom bankom nakon što je italijanskoj kompaniji A2A 30. septembra 2009. godine 5.200 akcija EPCG za 43.680 eura.

On taj novac, umanjen za brokersku proviziju, ni nakon skoro tri godine nije uspio da naplati u punom iznosu.

Zbog proceduralnih propusta Prve banke, kako tvrde iz Femana, isplata novca jagodinskom preduzeću prvo je kasnila, da bi joj nakon izvjesnog vremena bilo uplaćeno svega 26.160,13 eura, a ne puni iznos ostvaren prodajom akcija EPCG.

Prošlog ljeta su iz Prve banke tvrdili da su “u potpunosti realizovali uplatu firmi “Feman ”, po osnovu navedene trgovine akcijama”.

"Ovo se može utvrditi provjerom transakcije sa poslovnom bankom firme Feman u Srbiji, na čiji je račun Prva banka Crne Gore uplatila novac”. kazala je tada Jelena Pavićević iz Prve banke.

Bonus video: