Budvanski taksisti prijete: Blokiraćemo grad u toku sezone

Taksi može da vozi samo neko ko ima dvije godine prebivalište u Budvi, taksisti kažu da se favorizuju pojedinci
53 pregleda 11 komentar(a)
Budva taksi, Foto: Vuk Lajović
Budva taksi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.06.2015. 19:56h

Legalni budvanski taksi prevoznici, predstavnici taksi udruženja i indivualni preduzetnici, uputili su juče javno upozorenje Opštini Budva i gradonačelniku Lazaru Rađenoviću da, ukoliko ne ponište izmjene i dopune Odluke o organizaciji i načinu obnavljnja auto taksi prevoza, da će započeti štrajk i blokirati gradske ulice tokom sezone.

Taksisiti su revoltirani novim opštinskim propisima, koje je verifikovao nedavno lokalni parlament.

„Taksisitima posebno smeta odredba koja određuje da taksi djelatnost može obavljati samo lice koje ima dvije godine prbivlište na teritoriji Opštine Budva. Bez obzira na apel i sugestije koje smo uputili, Skupština opštine je usvojila odredbe koje propisuju da taksi kompanije koje zaposle građane Crne Gore, a koji dolaze sezonski da voze iz obližnjeg Cetinja, Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Kotora... budu kažnjenen sa 150 eura. Ovakva diskriminacija građana Crne Gore nije zapamćena od II svjetskog rata“, poručuju taksisti u otvorenom pismu.

Kuriozitet je, kako navode, da se novim kaznenim odredbama koje je usvojila SO, više isplati biti nelegalan taksi prevoznik.

„Lokalna samouprava na čelu sa Rađenovićem bukvalno favorizuje one taksi prevoznike koji za taksi vožnje od Budve do Bečića naplaćuju desetine i stotine eura i tako ispraćaju turiste iz Crne Gore sa željom da se nikada više ne vrate. Sekretarijat za privredu i finansije na čijem je čelu Mihailo Đurović, sa svojim amandmanima i političkim ucjenama unakazio je pokušaj Sekretarijata za gradsku infrstrukturu i ambijent, da donese koliko toliko bolju odluku koja reguliše taksi djelatnost u Budvi. Predstavnci taksi udruženja su identifikovali Đurovića kao odgovornog za podnošenje amandmana koji nije u skladu sa zakonima i Ustavom Crne Gore. Ovakvim postupcima vrha lokalne samouprave, stiče se utisak da upravo donosiocima propisa odgovara ovakav haos. Svojim nečinjenjem i činjenjem je to više puta potvrđeno.

Na posljednjoj sjednici SO Budva, načelnik Komunalne policije Slavko Đukanović nije krio razočarenje u Centar bezbjednosti Budve, koji u svojim redovima ima nekolicinu načasnih službenika koji koriste svoj službeni položaj. Navodno, oni su preko Đurovića obezbijedili nezakonito izdavanje taksi lecenci i sa svojim položajem u policiji omogućavaju svojim taksistima parkiranje na atraktivnim lokacijama, ulazak u zonu Starog grada.

Ostale taksiste kažnjavaju, a svoje propuštaju ili kao opominju“, navode legalni budvanski prevoznici.

Očekuju dogovor sa Rađenovićem

Iako su, kako navode, razočarani radom predsjednika Opštine Lazara Rađenovića, predstavnici taksi udruženja traže hitan sastanak sa njim, načelnikom Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent Nikolom Divanovićem i glavnom administratorkom Opštine Snežanom Šćepanović, kako bi se našlo rješenje za poništenje odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto taksi prevoza.

Najavaljuju da će blokirtati grad u sezeoni ukoliko Rađenović i Skupština ne ponište nova pravila o radu taksista.

Bonus video: