Čelnici Vodacoma poručili da će poštovati mišljenja ASK kada im se budu dopala

ASK je zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupocije i sukoba interesa, poništila nezakonit pokušaj "selidbe" Miloše Dževredanovića sa mjesta predsjednika Borda direktora u fotelju izvršnog direktora u oktobru 2017. zbog čega Dževerdanović naredne četiri godine ima zabranu da obavlja bilo koju drugu javnu funkciju
219 pregleda 1 komentar(a)
Tonko Lukšić, Nada Krivokapić, Foto: Siniša Luković
Tonko Lukšić, Nada Krivokapić, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.06.2018. 13:41h

Vodacom je u dosadašnjem radu poštovao Mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i njene preporuke, kad god je to bilo u interesu Društva. Ali, Vodacom ne može da prihvati ocjene i mišljenje ASK koje se ne temelje na jasno izvedenim dokazimani činjenicama. Upravo u cilju zaštite javnog interesa i imovine, starajući se o interesima svojih članica – Opština i nadležnih ministarstava, organ upravljanja je preduzima sve radnje i aktivnosti za koje je smatrao da su dobra riješenja u interesu ovog društva, poručili su v.d. izvršna direktorka i glavna pravnica Vodacoma Nada Krivokapić i projekt menadžer u toj firmi Tonko Lukšić.

Oni su organizovali konferenciju za novinare na kojon je prva tačka bila "neprimjereni medijski napadi na Vodacom od dnevnog lista "Vijesti", a druga Mišljenje ASK od 29. maja ove godine koja je konstatovala da su Krivokapićka i sada već bivši predsjednik Borda direktora Vodacoma Miloš Dževerdanović prekršili zakon i doveli u pitanje javni interes rukovodeći tom državnom firmim u protekle dvije godine, te Vodacomu pričinili materijalnu štetu od najmanje 65.000 eura zbog kako se pokazalo, nezakonite smjene bivšeg izvršnog direktora Borisa Vukovića u septembru 2016.

"Utvrđuje se ugrožavanje javnog interesa od strane odgovornih lica Vodacoma doo Tivat u smislu člana 44 stav 2 i člana 72 Zakona o sprječavanju korupcije zbog povrede propisa, odnosno kršenja Zakona o privrednim društvima, Statuta društva i Ugovora o radu, koje su prethodile nezakonito donijetoj odluci br. 2740 od 16.9.2016. godine na osnovu koje je Boris Vuković, razriješen dužnosti izvršnog direktora", glasi mišljenje ASK koje Krivokapić, uprkos insistiranja novinara "Vijesti", nije željela da u mikrofon pročita učesnicima presa.

Ona nije željela da pročita ni jedan od stavova navedenih na čak 13 strana, a na onovu kojih je ASK donijela zaključak da se "u postupku provjere istinitosti navoda, utvrđenih činjenica i okolnosti, te uvidom u cjelokupnu dokumnetaciju koja je dostavljena na zahtjev ASK, konstatuje da u ovom postupku postoji ugrožavanje javnog interesa i postupanje institucije suprotno principu transparetnosti i integriteta koji je proisan članom 72 Zakona o sprečavanju korupcje".

Krivokapić je kazala da se "apsolutno ne slaže sa mišljenjem ASK jer na to kao pravnik imam pravo".

To je obrazložila stavom da ASK u svom zvaničnom mišljenju koje je dostavljeno Vodacomu 1. juna, navodno nije precizirao svoje tvrdnje, niti citirao članove zakonskih odredbi na koje se poziva, tvrdeći da ih je rukovodstvo Vodacoma prekršilo.

Iako je "Vijesti" optužila za neprofesionalnost, ona je priznala da je novinar tog lista u više navrata u proteklom periodu kontaktirao, pokušavajući da dobije njeno viđenje priče o kontroverznim dešavanjima u firmi, a koje su rezultirali ovakvim stavom ASK, sa dvije pravosnažne presude u korist bivšeg nezakonito smijenjenog direktora, te plaćanjem prekršajnih kazni od Vodacoma i Krivokapićke kao odgovornog lica zbog nesprovođenja tih presuda.

Negirala je da je smjena Vukovića bila nezakonita, objašnjavajući da je sud takvom proglasio "samo zbog toga što odluku o smjeni i otkazu nije pratilo potpuno i jasno obrazloženje".

Nije međutim, htjela da odgovori koji je pravnik u Vodacomu napisao takvo manjakvo obrazloženje zbog kojeg firma treba da vrati Vukovića na posao i plati mu najmanje 65.000 eura odštete. Više puta ponavljajući da su "Vijesti" o svemu što se događa u Vodacomu "pisale neistinito i jednostrano", Krivokapić je kazala da "ne zna" da li je Mišljenje ASK obavezujuće za Vodacom po Zakonu o sprečavanju korupcije i da će se Bord direktora o njemu izjasniti u roku od 30 dana koliko mu je ASK ostavila da sprovede u djelo njene preporuke.

Optužila je bivšeg direktora Vukovića da je Vodacom “doveo na prag gašenja”, ostavio brojne dugove i nenaplaćena potraživanja i rastjerao stručne kadrove firme koja se bavi implementacijom na desetine miliona eura vrijednih projekata unapređenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture na primorju koje finansira njemačka kfW banka.

Istakla je da je sve to sanirano tokom njenog v.d. direktorovanja od septembra 2016. i da Vodacom sada ostvaruje dobit i ispunjava sve svoje obaveze. Tvrdi da ona i firma rade zakonito i transpratentno, uprkos mišljenju ASK u kome pored ostaloga stoji i da su "postupci ovlašćenih lica Vodacoma od mom,nta donošenje nezakonite odluke o razriješenju Borisa Vukovića, bivšeg izvršnog direktiora, a zatim i izmjene akta o sistematizaciji u pogledu potrebnih uslova za radon mjesto izvršnog direktora, u suprotnosti sa principima integriteta".

ASK je inače, zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupocije i sukoba interesa, poništila nezakonit pokušaj "selidbe" Miloše Dževredanovića sa mjesta predsjednika Borda direktora u fotelju izvršnog direktora u oktobru 2017. zbog čega Dževerdanović naredne četiri godine ima zabranu da obavlja bilo koju drugu javnu funkciju.

Bonus video: