Cerović: Ne pozivajte na sukobe pacijenata i ljekara

Cerovićeva navodi da je e-zakazivanjem produženo vrijeme čekanja na specijalističke preglede i onemogućen izbor ljekara
216 pregleda 12 komentar(a)
Žanka Cerović, Foto: Zoran Đurić
Žanka Cerović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.07.2017. 18:58h

Ministarstvo zdravlja u nemogućnosti da riješi bilo koji problem u zdravstvenom sistemu, pribjegava taktici napada na ljekare i poziva na sukob na relaciji pacijent-ljekar, ocijenila je predsjednica Udruženja radiologa i doktorka Radiološke klinike Žanka Cerović.

Ona je kazala da direktorica u Ministarstvu zdravlja Vesna Miranović “nije udostojila svoje kolege bilo kakvog objašnjenja, niti izvinjenja, nakon što ih je prozvala za korupciju”.

Ministarstvo zdravlja je ranije “Vijestima” odgovorilo da Miranović nije govorila o korupciji, kada je javno saopštila da pojedini ljekari posjeduju privatne sveske, u koje upisuju pacijente.

“Da bi Ministarstvo govorilo o korupciji, mora imati konkretne dokaze, a svaki slučaj je u obavezi procesuirati u skladu sa zakonom, što u navedenoj situaciji nije slučaj”, odgovorili su iz tog resora.

Cerović, u reagovanju, kaže da je saglasna da za optužbe za korupciju moraju postojati konkretni dokazi, dodavši da je činjenica da Miranovićeva “nije udostojila kolege bilo kakvog objašnjenja ili izvinjenja”.

Cerović je naglasila da Ministarstvo koristi taktiku “zavadi pa vladaj” i da u prilog tome govore i izjave ministra zdravlja Kenana Hrapovića, koji se poziva na “problematično istraživanje” koje kaže da 37 odsto ljekara šalje pacijente u privatne ordinacije:

“Prvo, u sistemu elektronskog zakazivanja isključivo izabrani ljekar zakazuje specijalističke preglede pacijentima, tako da ljekar specijalista nije u mogućnosti da pošalje pacijenta u privatne ordinacije. Drugo, Ministarstvo zdravlja, zahvaljujući nepripremljenom i neorganizovanom elektronskom sistemu zakazivanja, tjera pacijente u privatne ordinacije”, navodi se u reagovanju.

Cerović je istakla da se ispostavilo da je elektronskim zakazivanjem produženo vrijeme čekanja na specijalisticke preglede, a takođe i onemogućeno pacijentima da izaberu odgovarajućeg specijalistu. Smatra da zbog toga pacijenti idu u privatne ordinacije i da sve to dovoljno govori o “nedobronamjernosti Ministarstva u odnosu na zdravstvene radnike i pacijente”.

Bonus video: