Cetinje: Vanredni kolegijum zbog požara

Svi građani Crne Gore, od večeras, mogu donirati sredstva za sanaciju objekta bivšeg ruskog poslanstva, uplatama na broj žiro-računa: 530 – 19999 – 59 (NLB Montenegrobanka)
18 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 23:13h

Na Cetinju je večeras održan vanredni kolegijum, koji je, povodom današnjeg požara u zgradi bivšeg ruskog poslanstva, sazvao gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Tom prilikom, donijeto je više zaključaka i mjera vezanih za predstojeće aktivnosti povodom sanacije objekta bivšeg ruskog poslanstva, ali i djelovanja Fakulteta likovnih umjetnosti u novim, privremenim prostorijama. Prijestonica Cetinje i Glavni grad Podgorica, najavile su da će u cilju podrške početnim aktivnostima na sanaciji krova zgrade, uplatiti preliminarnu novčanu sumu u iznosu od po 30 hiljada eura.

Istovremeno je otvoren I poseban žiro – račun za donacije. Svi građani Crne Gore, od večeras, mogu donirati sredstva za sanaciju objekta bivšeg ruskog poslanstva, uplatama na broj žiro-računa: 530 – 19999 – 59 (NLB Montenegrobanka)

Formirana je komisija koja će biti zadužena za koordinaciju aktivnosti na sanaciji bivšeg ruskog poslanstva, koja će već od sjutra započeti obilazak lokacija na gradskom području Prijestonice Cetinje, u cilju obezbjeđivanja prostorija za privremeni rad Fakulteta likovnih umjetnosti.

Takođe, predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić – koji se nalazi u službenoj posjeti Republici Mađarskoj, iskazao je žaljenje zbog današnjeg događaja, ukazujući na potrebu da država prepozna značaj kulutrnog dobra Prijestonice, odnosno bivšeg ruskog poslanstva - spomenika kulture prve kategorije.

Iz Prijestonice su se večeras , posebno zahvalili Službi zaštite Prijestonice Cetinje, vatrogasnim jedinicama iz Podgorice i Budve, te dobrovoljačkom društvu „Krtoli“ – Tivat i Upravi policije na požrtvovanoj intervenciji prilikom današnjeg požara.

Sastanku u Prijestonici, pored Bogdanovića, prisustvovali su ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović, gradonačelnik Glavnog grada Podgorica Miomir Mugoša, rektor Univerziteta Crne Gore Predstag Miranović, prorektor Univerziteta Crne Gore Nataša Đurović, dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Nenad Šoškić, pomoćnik ministra kulture u Vladi Crne Gore Lidija Ljesar, istoričar umjetnosti i profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti Saša Čilikov, konzul u Ambasadi Ruske Federacije u Crnoj Gori, te predstavnici Uprave policije – ispostava Cetinje i Prijestonice Cetinje.

Bonus video: