Četiri firme zainteresovane za gradnju kolektora u Podgorica

Predstavnici četiri firme obišli su Botun, u kojem je planirana gradnja kolektora, procijenjenog na više od 50 miliona eura
104 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2014. 20:38h

Tehnički direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacije” Filip Makrid saopštio je da su do sada četiri kompanije otkupile tendersku dokumentaciju za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici.

Makrid nije želio da saopšti o kojim firmama je riječ, da ne bi, kako je pojasnio, povrijedio tendersku proceduru.

“Predstavnici četiri firme su 28. februara obišli lokaciju budućeg postrojenja u Botunu. Tada smo... odgovorili na sva njihova pitanja”, kazao je Makrid, istakavši da je interesovanje za tender pokazalo petnaestak firmi.

On je ocijenio da je izgradnja postrojenja veoma značajan projekat za glavni grad, kojim će, između ostalog, biti riješeni i ekološki problemi vezani za ispuštanje otpadnih voda.

"Vodovod” je 23. decembra objavio međunarodni poziv za prikupljanje ponuda za projektovanje, izgradnju i finansiranje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, postrojenja za preradu mulja, postrojenja za spaljivanje mulja i dijela primarne kanalizacione mreže za Podgoricu. Tender, čija je procijenjena vrijednost 45 miliona eura bez PDV-a, raspisan je do 31. marta. Iz Glavnog grada ranije je saopšteno da bi projekat trebalo da bude realizovan za 36 mjeseci, a potom je potrebno još dvije godine za probni rad i dokazivanje tehničkih parametara.

Tenderski dokument urađen je po principu "projektuj - izgradi - finansiraj” i predviđa obavezu budućeg izvođača da obezbijedi finansijska sredstva.

“Da bi se smanjili kapitalni troškovi, a time i zaduženje Glavnog grada, predviđeno je da učešće Glavnog grada bude vrijednost zemljišta na kome se nalazi postojeće postrojenje... čija je ukupna vrijednost 10.172.286 eura”, saopšteno je ranije iz Glavnog grada.

Galerija

Bonus video: