CG: Izmjerene najviše januarske temperature u posljednjih 50 godina

Nikada do sada 5. januar na Žabljaku nije imao pozitivnu temperaturu u jutarnjim časovima
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2014. 15:55h

Izuzetno lijepo i sunčano vrijeme koje je zahvatilo područje zapadnog Balkana, oborilo je i neke rekorde kada je u pitanju temperatura vazduha za ovo doba godine. Iako je januar poznat po velikim hladnoćama i mrazevima, temperatura vazduha u Crnoj Gori je dostizala i do 18 stepeni.

Meteorolog hidrometeorološkog zavoda Branko Micev, u izjavi za Anadolu Agency je kazao da priliv toplotne vazdušne mase sa Zapada Afrike uslovljava ovako visoke temperature za ovo doba godine.

"5. januara minimalna temperatura na Žabljaku je iznosila tri stepena, i to prvi put u posljednjih 50 godina da 5. januara, jutarnja temperatura bude pozitivna, jer nikada do sada 5. januar na Žabljaku nije imao pozitivnu temperaturu u jutarnjim časovima. Temperatura od tri stepena u jutarnjim satima na Žabljaku je za 12 stepeni veća od uobičajene jutarnje temperature na Žabljaku za ovo doba godine. 8. januara na Žabljaku je izmjerena tempertura od 13 stepeni, što je rekordna temperatura za 8. januar za više od pola vijeka“, kazao je Micev za AA.

Podgoričke bašte prepune za Božić

Priliv tople vazdušne mase sa zapada Afrike uslovljava ovako visoke temperature za ovo doba godine. Lijepo vrijeme se očekuje do nedjelje, a onda, kako kaže Micev, nastupaju padavine.

Oko 70 djece na Veruši: Uživaju bez snijega >>>

Turisti otkazuju rezervacije u Kolašinu i Žabljaku >>>

"Ovako lijepo vrijeme očekuje nas i u petak i subotu, temperatura vazduha biće iznad klimatske normale, na granici ekstermne. Od nedjelje nas očekuje naoblačenje, koje u narednim danima može donijeti i kišu. Posebno se na primorju mogu očekivati obimnije padavine. Temperatura vazduha u narednim danima u postepenom padu, ali i dalje izuzetno visoka za ovo doba godine“, kazao je Micev.

Galerija

Bonus video: