CG na Bijenalu: Simbioza između čovjeka i prirode

Projekat će predložiti održiva rješenja za budućnost lokaliteta Solana Ulcinj
1 komentar(a)
Solana, Foto: Vesko Belojević
Solana, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.01.2016. 19:09h

Crna Gora će na Venecijanskom bijenalu arhitekture učestvovati sa projektom “Solana Ulcinj”.

Projekat, kako su kazali iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, će predložiti održiva rješenja za budućnost ovog lokaliteta.

“Njegova suština je komunikacija, zbog čega je izuzetno značajno da crnogorska javnost učestvuje, a što će biti omogućeno nizom događaja koji su dio cijelog procesa. Projektom će se takođe nastojati da se motivišu mlađe generacije crnogorskih arhitekata da doprinesu rješenju, a sebi obezbijede vizibilitet učešćem na ovako značajnom događaju”, saopšteno je iz Ministarstva.

Navodi se da je izazov da se izađe sa novim predlozima očuvanja ekološkog značaja Solane, njenog karakterističnog pejzaža i veoma specifične veze između prirode i čovjeka, sa ciljem njenog održivog razvoja.

“'Solana Ulcinj' odgovara na temu Bijenala 2016. godine 'Izvještavanje sa Fronta', u kojoj Alehandro Aravena, umjetnički direktor Bijenala, želi da pokaže snagu i vitalnost arhitekture, kao profesije koja daje predloge u cilju poboljšanja kvaliteta okruženja i kvaliteta života uopšte. U tom kontekstu, crnogorski projekat naglašava značaj pronalaženja nove, održive simbioze između čovjeka i prirode”, kazali su iz Ministarstva.

Solana “Bajo Sekulić”, kako se navodi je dio mreže međusobno povezanih močvarnih staništa na delti rijeke Bojane-Bune. Ulcinjska solana je jedna od najvećih u mediteranskoj regiji i u potpunosti je artficijelna - ljudska tvorevina. Artificijelnost se manifestuje u fascinantnom i strogom ortogonalnom rasporedu bazena za isparavanje i kristalizaciju i procesu proizvodnje koji podrazumijeva ispumpavanje vode iznad nivoa mora. Bez obzira na to što je ljudska tvorevina, Solana predstavlja biotop evropskog, odnosno globalnog značaja iz više razloga.

Raznovrsni uslovi u slivu proizvode jedinstveni biodiverzitet flore i faune. Pored toga, Solana Ulcinj je najvažnija lokacija za odmorište, zimovanje i gniježđenje velikog broja vodenih ptica duž jadranskog migrantnog koridora. Solanu posjeti najmanje 250 vrsta ptica iz sjeverne i centralne Evrope na njihovom putu ka Africi i Aziji i obrnuto. Planirana je zaštita ovog područja na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Bonus video: