CGES upozorava: Zbog lopova možemo opet ostati bez struje

Iz CGES-a su saopštili da na to upozoravaju, poučeni negativnim iskustvom od prije godinu, a zbog najavljenih sniježnih padavina i slabljenja stabilnosti stubova
16 komentar(a)
srušeni dalekovod, Foto: Čitalac reporter
srušeni dalekovod, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 25.01.2014. 08:49h

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) upozorio je juče potrošače na moguće prekide u napajanju strujom zbog krađe elemenata konstrukcije dalekovoda, što izaziva havarije.

Iz CGES-a su saopštili da na to upozoravaju potrošače priključene na prenosnu mrežu, poučeni negativnim iskustvom od prije godinu, a zbog najavljenih sniježnih padavina i slabljenja stabilnosti stubova usljed otuđenja elemenata konstrukcije.

Kradljivci, saopšteno je iz CGES-a, tim postupcima ugrožavaju imovinu i život ljudi, a redovno se prijavljuju policiji.

“Kao indikativne primjere navodimo dalekovode 110 kV Berane-Andrijevica, gdje u mjestu Vinicka već treći put u posljednjih šest mjeseci dolazi do otuđenja stubne konstrukcije. Primjer je i dalekovod 110 KV Kombinat aluminijuma - Podgorica 5, gdje je u reonu pored magistrale prema aerodromu u Golubovcima više puta tokom godine otuđena čelična konstrukcija”, precizirali su iz CGES-a.

Građani plaćaju prenos energije kroz cijenu koju odobri regulator, kao i gubitke u prenosnoj mreži. Energetska kompanija dužna je da obezbijedi prenos struje za uredno snabdijevanje potrošača

“Želimo da upoznamo javnost da se ovakvim nedoličnim radnjama ugrožavaju ljudski životi, imovina i javni interes”, istaknuto je iz CGES-a.

Građani plaćaju prenos energije kroz cijenu koju odobri regulator, kao i gubitke u prenosnoj mreži. Energetska kompanija dužna je da obezbijedi prenos struje za uredno snabdijevanje potrošača.

Većinski državni CGES je u ovo vrijeme prošle godine dozvolio da KAP krade struju iz sistema evropske interkonekcije. Na to su upozoravali pismeno upravu KAP-a, ali je nekoliko mjeseci dopuštena krađa jer Vlada to nije zaustavila. Takav postupak KAP-a, kojim su upravljali kiparski of šor CEAC i Vlada, platili su građani Crne Gore sa oko tri miliona eura, a ostalo je da još toliko bude plaćeno iz državnog budžeta ili dobiti CGES-a.

Bonus video: