CGO: Istragu Univerziteta početi od Arhitektonskog fakulteta

Pravna savjetnica u toj organizaciji Snežana Kaluđerović kazala je na konferenciji za medije da bi i drugim fakultetima trebala istraga slična onoj na Pravnom
100 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 15:16h

Crnogorsko tužilaštvo i policija trebali bi sprovesti najozbiljniju istragu na Univerzitetu Crne Gore, a iz Centra za građansko obrazovanje poručuju da se krene od Arhitekotnskog fakulteta o kome se skoro špekulisalo u medijima.

Pravna savjetnica u toj organizaciji Snežana Kaluđerović kazala je na konferenciji za medije da bi i drugim fakultetima trebala istraga slična onoj na Pravnom.

"Generalno je loša situacija UCG kako finansijska tako i nastavno- naučna", ocijenila je ona.

Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega niko iz Ministarstva nije reagovao na probleme na državnom univerzitetu Kaluđerović je kazala da se redi o internoj stvari tog vladinog resora i UCG. Ona je navela i da se radi o političkom nadgornjavanju ministarstva i čitave uprave UCG.

"To je pitanje odlučnosti ministra koji svo vrijeme ćuti. Da li je to politička borba ministarstva i UCG ili dupli standardi u njihovom odlučivanju, to ostaje da se vidi. Radi se o internoj stvari ministarstva i UCG i to je neko političko nadgornjavanje ministarstva i čitave Ministarstvo treba da da značajan pečat na ovakvu neozbiljnu i problematičnu situaciju", kazala je Kaluđerović.

O korupciji na fakultetima, kako je navela, govori se šapatom, a CGO je zbog toga već pozivao nadležne istražne organe da uvedu mjere tajnog nadzora na pojedinim univerzitetskim jedinicama.

FPN prednjači po netransparentnosti

"To je jedini način da se ovo pitanje adekvatno riješi, o čemu najbolje govore upravo iskustva iz akcije “Indeks” u susjednoj Hrvatskoj. Konkretno, po neformalnoj komunikaciji koju smo imali sa studentima za ovo su uveliko već zreli, na primjer, Fakultet za pomorstvo i Arhitektonski fakultet", kazala je Kaluđerović.

Ona je dodala i da je UCG ignorisao nekoliko odluka ministarstva kao drugostepenog organa kada je u pitanju slodoban pristup informacijama, pa su čuvena 23 ugovora ostala i dalje tajna.

U CGO smatraju da su najveći problemi državnog univerzitet nedomaćinsko raspolaganje novcem, loša kadrovska i organizaciona politika, netransparentnost u radu i nepoštovanje zakonskih propisa.

Ta organizacija je u okviru projekta Korupcija u visokom obrazovanju u prethodna dva mjeseca uputila 275 zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama, a kod većine su naišli na ćutanje administracije.

"Univerzitet Crne Gore se pokazao kao neažuran, često je kršen zakonski rok od osam dana, i uobičajena je praksa dostavljanja ako se uopšte i dostave polovične informacije. Naše iskustvo ukazuje da naš univerzitet najčešće pribjegava izigravanju zakona, pridavanju odgovora, ili netačnom dostavljanju odgovora zbog različitog tumačenja zakona kao potpunom oglušavanju zakona o slobodnom pristupu informacijama, dakle, ćutanju administracije", ocijenila je Kaluđerović.

Rješenja su dostavljena za 105 zahtjeva ili 38,18 odsto, dok za 20,36 odsto slučajeva dozvoljen pristup informacijama. Odbijeno je 51 ili 18,5 procenata, a nikakve odgovore nijesu dobili u 168 slučajeva ili 61,09 procenata.

Iako je najažurniji bio Elektrotehnički fakultet, više od 12 odsto, odgovori sa te jedinice nijesu dostavljeni. Kaluđerović je navela da su rekorderi u ćutanju Medicinski, Građevinski i Pomorski fakultet.

Najviše odbijenih zahtjeva stiglo je sa Prirodno-matematičkog fakulteta je bio najažurniji, a kao svijetlu tačku na UCG istakli su Fakultet Likovnih umjetnosti. U netransparentosti prednjače i Fakultet političkih nauka, Pravni fakultet.

Galerija

Bonus video: