CGO: Stati na crtu homofobiji i transfobiji u Crnoj Gori

426 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2019. 17:53h

Crnogorsko društvo mora uložiti napore u borbi za ljudska prava koja bi svakog građanina prihvatala kao jednake pred zakonom i društvom, bez obzira na seksualne i rodne različitosti, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Oni su, povodom Međunarodnog dana protiv homofobije, transfobije i bifobije, kazali da institucije takođe imaju posebnu odgovornost.

Kako je saopšteno, LGBT osobe u Crnoj Gori, i pored deklarativne zabrane diskriminacije, još nemaju potrebnu podršku koja bi im omogućila da ostvaruju prava i žive bez straha da će imati neprijatnosti zbog drugačije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

„Ovogodišnji Međunarodni dan protiv homofobije fokusira se na pravdu i zaštitu za sve, a UNDP ističe i podršku razvoju inicijativa za okončanje isključenosti, diskriminacije i nasilja protiv LGBTI osoba“, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je taj imperativ više nego ikad potrebno gajiti, i na liniji toga su i napori CGO-a, koji su trenutno pojačani u okviru projekta „NE diskriminaciji, DA različitosti“.

Istraživanje javnog mnjenja koje je CGO sproveo u februaru ove godine ukazuju na pozitivan pomak koji treba iskoristiti da bi se pozicija LGBT osoba u Crnoj Gori pomjerila od deklarativne tolerancije ka punom prihvatanju i uvažavanju.

Kako je saopšteno, podatak da 81 odsto ispitanika navodi da bi pomogli LGBT osobi u slučaju da svjedoče nasilju nad njom podsticajan je za borbu protiv diskriminacije i nasilja.

Kad je riječ o zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola, o kojem će poslanici uskoro glasati, 55 odsto građana ima pozitivan stav prema usvajanju tog akta.

Navodi se da je to prilična promjena u odnosu na manje od petine, odnosno 18 odsto iz 2016. godine.

Iz CGO su kazali da to treba da bude i ohrabrenje onim poslanicima koji još mjere koliko im to donosi ili odnosi u biračkom tijelu, umjesto da budu predvodnici u promociji kulture ljudskih prava.

Istraživanje CGO je ukazalo i da bi svega nešto manje od trećine građana prihvatilo svoje dijete u potpunosti ukoliko saznaju da je drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne.

Kako se navodi, srednjoškolski uzrast najplodniji je za uticaj na stavove o raznim pitanjima, vrijednostima i principima, ali i njihovo snaženje da se bore za svoja i prava onih koji to ne mogu.

„Kroz 11 radionica smo imali priliku da se i mi upoznamo sa stavovima mladih koji su nas pozitivno iznenadili, ali dio njih i ozbiljno zabrinuo jer stege tradicije,predrasuda i stereotipa i dalje bujaju među mladima u Crnoj Gori“, ističe se u saopštenju.

Zato je, kako poručuju, potrebno nastaviti borbu za LGBTI prava, na društvenoj pozornici i u Skupštini i usvajati dobra zakonska rješenja koja će stvoriti zakonsku pretpostavku za ravnopravan život LGBT osobama u Crnoj Gori.

„CGO danas slavi različitosti koje su blago za svako društvo, slavi sve lezbejke, homoseksualce, trans, nebinarne, interseksualne i kvir osobe, aktiviste i organizacije za zaštitu LGBT prava, koji su sopstvenim primjerom stali na crtu diskriminaciji u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: