Čija je državna zemlja na Havajima? Džakovići: Mi za naše imamo papire

Kontroverzni građevinski inspektor Vladan Juretić, kojeg je svojevremeno pomilovao Vujanović, sad dijeli pravdu po primorju
630 pregleda 7 komentar(a)
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Zoran Đurić
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.06.2018. 13:48h

Budvanska policija i kotorsko tužilaštvo provjeravaju da li je Budvanin Radovan Džaković, otac nezavisnog odbornika Stevana Džakovića, nelegalno gradio pristan za objekat na ostrvu Sveti Nikola kod svetionika, i to na parceli koja je navodno u državnom vlasništvu.

Prethodno je inspektor Direktorata za inspekcijske poslove u Ministarstvu održivog razvoja (MORT) Vladan Juretić naložio Radovanu Džakoviću da obustavi gradnju pristana površine oko 15 kvadrata na katastarskoj parceli 3037 KO Budva, ocjenjujući u rješenju da gradi na zemljištu “za koje ne posjeduje dokaz o pravu svojine, odnosno dokaz o drugom pravu, a isti gradi bez prijave radova i potrebne dokumentacije”.

Vladan Juretić je nekadašnji građevinski inspektor u Podgorici, koga je bivši predsjednik države Filip Vujanović pomilovao, nakon što je pravosnažno osuđen za krivična djela nesavjestan rad u službi i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Džakovići su poručili da ne stoje tvrdnje da nelegalno grade. Istakli su da se ne radi o državnom zemljištu, već o njihovom, za šta imaju potrebnu dokumentaciju, koju su spremni da pokažu “Vijestima” i to upravo na ostrvu Sveti Nikola.

Prema podacima Uprave za nekretnine, katastarska parcela 3037 KO Budva je u državnom vlasništvu i njome raspolaže Vlada Crne Gore.

Radi se, kako stoji u katastru, o preko 40.000 kvadrata zemljišta, ali nema prijavljenih objekata.

Međutim, u praksi je drugačije - objekat Džakovića je jedan od nekoliko, pa se dovodi u pitanje tačnost katarskih podataka.

Iz tužilaštva su kazali da je “dežurni tužilac, nakon što je obaviješten o predmetnom dogadjaju, naložio UP CB Budva da preduzme određene radnje u cilju utvrđivanja okolnosti predmetnog događaja, nakon čega će biti donijeta odluka”.

U zapisniku sačinjenom 30. aprila 2018, u koji su “Vijesti” imale uvid, stoji da je Radovan Džaković istakao da se “ne obraća pažnja na to da je država na ostrvu otela 10.000 kvadrata”.

Džaković je, prema zapisniku, obavijestio inspektora da sanira svoje stepenište, na svojoj zemlji, ispred svog objekta.

Objašnjava da Uprava za nekretnine “već 18 godina odbija da registruje zemlju na moje ime”, ali i da je sporna parcela predmet sudskih postupaka.

“Mislim da je sve dio igre ljudi koji hoće da skrenu pažnju sa pljačke zemljišta na ostrvu”, kazao je, prema zapisniku, Džaković Juretiću.

Iz Vlade juče nijesmo dobili odgovore na pitanja jesu li upoznati sa tim da postoje objekti na zemljištu koji se vodi kao državno i da li su davali saglasnost na gradnju na toj parceli.

Iako je Vlada, prema podacima Uprave za nekretnine, zadužena za raspolaganje zemljištem, nijesmo dobili odgovor ni na to da li su upoznati sa navodnom nelegalnom gradnjom na katastarskoj parceli 3037 KO Budva.

Morsko dobro: Nije naša nadležnost

Iz JP Morsko dobro odgovorili su da je Džaković krajem maja pismenim putem obavijestio to preduzeće da će “sanirati pristanište ispod njegove kuće kod svjetionika na ostrvu Sveti Nikola”.

“U prilogu dopisa dostavio je Ugovor o zamjeni nekretnine kao potvrdu o vlasništvu, odnosno trajnom korišćenju pristaništa. Kako JP Morsko dobro nema nadležnost za odobravanje bilo kojih građevinskih radova kojima se izazivaju trajne fizičke promjene u prostoru, korisnika zainteresovanog za popravku oštećene pinte smo uputili na formalnu proceduru da pred nadležnim organima prijavi radove, što je prama našim saznanjima isti i učinio”, stoji u odgovoru.

Bonus video: