Cijena komunalija u Podgorici niža za 10 do 15 odsto

Ako investitor nema zemlju u “Zoni Ia”, plac od 290 kvadrata bi ga mogao koštati oko 60.000 eura, prema podacima iz “Krstaš” nekretnina
478 pregleda 0 komentar(a)
Stara Varoš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stara Varoš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.09.2011. 15:21h

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine donio je Nacrt Odluke o naknadi za komunalno opremanje gradjevinskog zemljišta, kojim je predviđeno smanjenje cijene komunalnog opremanja zemljišta za 15 odsto za stambene i 10 odsto za poslovne objekte.

Povodom Nacrta Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, biće organizovana javna rasprava , koja će trajati 15 dana, tačnije do 13. oktobra.

Ukoliko ne bude promjena u Nacrtu Odluke, investitor koji se u narednom periodu odluči da napravi stambenu zgradu od 3.000 kvadrata u gradskoj „“Zoni Ia” umjesto dosadašnjih 500.700 koje je morao da izdvoji za komunalije, trebaće mu 425.610 eura, odnosno oko 75.000 eura manje.

Ako investitor nema zemlju u “Zoni Ia”, plac od 290 kvadrata bi ga mogao koštati oko 60.000 eura, prema podacima iz “Krstaš” nekretnina.

"Cijene placeva u odnosu na prvi dio godine su u padu, za nekih 30 ili 40 odsto. Iako su cijene placeva u padu kupci više potražuju stanove, nego zemljište. Najviše ima potražnje za placevima u Tološima, Gornjoj I Donjoj Gorici, Zlatici...", rekao je Marko Ćipović iz “Krastaš” nekretnina.

Manje cijena i za komunalno pripremanje zemljišta

Za gradnju kuće od 200 kvadrata u gradskoj “Zoni Ia” investitor bi samo za komunalno opremanje zemljišta po staroj cijeni morao da izdvoji 33.380, u “Zoni II” 21.120 eura, a “Zoni VI” 3.924 eura.

Po novim cijenama komunalno opremanje 200 kvadrata kuće u gradskoj “Zoni Ia” koštalo bi 28.374, u “Zoni II” 17.952, a u “Zoni IV” 3.336 eura.

U Nacrtu Odluke stoji i stavka po kojoj investitor može da plato komunalno priremanje zemljišta za 50 odsto više, nego što je stvarna cijena.

"Kada je planskim dokumentom data mogućnost finansiranja, odnosno drugačijeg rješavanja nedostajućih parkirno garažnih mjesta ili je smjernicama planskog dokumenta predvidjeno zajedničkog garažiranje ( blokovi) , a investitor nije u mogućnosti da obezbijedi potreban broj parkon mjesta na urbanističkoj parceli ili u objektu , naknada za komunalno opremanje gradjevinskog zemljišta se uvećava za 50 odsto", navedeno je u Nacrtu Odluke.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi ptrethodna Odluka o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta.

"Predlaže se Skupštini Glavnog grada - Podgorice da donese Odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta", piše u Nacrtu Odluke. Centralna javna rasprava, povodom Nacrta Odluke, održaće se u sali KIC-a “Budo Tomović” sedmog oktobra u 10 časova.

Šest zona

Kompletno zemljište na teritoriji Glavnog grada podijeljeno je u šest zona.

U prvoj A zoni su DUP "Nova Varoš", DUP "Nova Varoš 2", DUP "Gorica C" i DUP "Drač" - urbana cjelina 1.2. (Drač, Nova Varoš), DUP "Drač - Vatrogasni dom", UP „Drač-Vatrogasni dom“-zona A i prostor UP -a "Kasarna Morača".

Kompletno zemljište na teritoriji Glavnog grada podijeljeno je u šest zona.

U prvoj A zoni su DUP "Nova Varoš", DUP "Nova Varoš 2", DUP "Gorica C" i DUP "Drač" - urbana cjelina 1.2. (Drač, Nova Varoš), DUP "Drač - Vatrogasni dom", UP „Drač-Vatrogasni dom“-zona A i prostor UP -a "Kasarna Morača".

Bonus video: