CIN pažljivo radi, Vukčević manipuliše

Vukčevićeve tvrdnje da IRF nije dao kredit firmi protiv koje se vodi specijalna istraga, demantuje sajt IRF-a, s tim da je naknadno upisano da je dobila milion eura manje
110 pregleda 7 komentar(a)
Odobreni krediti IRF, 2015 (Novine)
Odobreni krediti IRF, 2015 (Novine)
Ažurirano: 24.11.2015. 20:44h

Predsjednik Odbora direktora i izvršni direktor Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčević manipuliše podacima na zvaničnom sajtu IRF-a.

Međutim, novinari Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) rade odgovorno i pažljivo dokumentuju sve prikupljene informacije.

Na tom je sajtu do objavljivanja teksta "Vlada sa tri miliona pomogla firmu iz specijalne istrage" bio spisak kredita koji je odobrio IRF u 2015. godini.

U njemu je jasno pisalo da je tri miliona odobreno firmi “Tradeunique CG”.

Spisak se i dalje nalazi na sajtu IRF-a. Međutim, samo dan nakon objavljivanja teksta u njemu je upisan drugi podatak, odnosno da je istoj firmi odobreno milion manje - dva miliona eura.

Kao dokaz da je Vukčević manipuliše, CIN-CG na svom portalu objavljuje i prvi i izmijenjeni spisak.

I Vukčevićeve tvrdnje da IRF nije dao kredit preduzeću “Tradeunique” demantuje isti sajt. U odjeljku "Program podrške izgradnje novih hotelskih kapaciteta" između ostalog piše: "Pravo na kredit ne postoji, već IRF CG A.D. o svakom zahtjevu donosi posebnu odluku".

U odjeljku “Opšti podaci o Fondu” piše: “Djelatnost Fonda definisana je kroz odobravanje kredita i izdavanje garancija…”.

Vukčević kaže i da IRF nije mogao biti u saznanju da firma koja je dobila kredit nekoliko mjeseci kasnije može postati predmet istrage Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Taj izgovor nije relevantan s obzirom na to da je ta firma sa više adresa prozivana još 2012. za posao izgradnje "TQ Plaze", koji je okarakterisan kao korupcionaški i zbog kojeg je tražena reakcija tužilaštva. Sa druge strane detalji o bilo kojoj firmi u Crnoj Gori mogu se provjeriti jednostavnim uvidom na sajtu Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS).

Da je Vukčević to uradio uočio bi da je firma “Tradeunique” još 2010. osuđivana zbog krivičnog djela i da je upisana u kaznenu evidenciju tog organa.

Iz IRF-a ne reaguju prvi put zbog pisanja CIN-a CG. U junu ove godine iz tog vladinog fonda reagovali su na tekst o državnom kreditu iz 2011. za preduzeće "Monte Shiraz" osumnjičenog narkobosa Vasa Ulića, ali je tadašnje reagovanje potpisala Vukčevićeva stručna služba.

U oba slučaja isticala se tvrdnja odgovornih u IRF-u da banke samostalno odobravaju kredite. Postavlja se pitanje, zašto onda odbor direktora i svi zaposleni u IRF-u primaju platu, ako nema potrebe da i IRF nešto provjeri i odobri?

CIN-CG svojim tekstovima ukazuje na činjenicu da IRF ne provjerava aplikante, a nakon izjave Vukčevića može se zaključiti i da ih ne interesuje kome se zapravo odobravaju krediti od novca građana.

Bonus video: