Civili vole da nose vojnu uniformu: Bošković ljubi epolete, ali ne poštuje pravila

Čelnici Ministarstva odbrane (MO) povremeno oblače vojne uniforme i u zvaničnim prilikama se pojavljuju u njima, ali iz resora Predraga Boškovića tvrde da je sve po propisima
11294 pregleda 21 komentar(a)
Bošković tokom posjete Avganistanu, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković tokom posjete Avganistanu, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 01.10.2019. 19:16h

Civilni čelnici Ministarstva odbrane (MO), suprotno Zakonu o Vojsci Crne Gore, povremeno oblače i u zvaničnim prilikama se pojavljuju u vojnim uniiformama, ali iz resora Predraga Boškovića tvrde da je sve po propisima.

Na više fotografija sa zvaničnih događaja, Bošković i njegovi najbliži saradnici su u uniformama, a iz MO ističu da nijesu nosili zvanične odore VCG, već odjeću i opremu koju svi građani mogu kupiti.

Međutim, vojno-politički analitičar, general avijacije u penziji Blagoje Grahovac “Vijestima” je kazao da je u “svakoj uređenoj državi propisano kada se nosi ratna uniforma i ko podliježe nošenju iste”.

“Ratnu uniformu nose pripadnici vojske i rezervnog sastava, članovi vrhovne komande i Ministarstva odbrane samo u ratu. U miru, ratnu uniformu nose pripradnici Vojske za vrijeme obuke i na vježbama, dok članovi Ministarstva odbrane u tim situacijama treba da nose civilnu odjeću. Na priloženim fotografijama, zaključujem da ministar Bošković nosi letački kombinezon, na kome piše njegovo prezime, što nije adekvatno, osim ukoliko nije bio gost vazduhoplovne jedinice neke druge države prilikom posjete nekoj letačkoj jedinici, a da je to po odluci domaćina tako i realizovano”, kaže Grahovac.

Bošković i njegovi saradnici su se više puta pojavili u uniformi. Prema fotografijama resora odbrane, Bošković je uniformu nosio tokom posjeta Avganistanu i crnogorskim vojnicima angažovanim u tamošnjoj vojnoj misiji “Resolute Support”. Vojnu uniformu prema tvrdnjama svjedoka iz VCG, u par navrata nosio je i direktor Direktorata za ljudske resurse u MO Mihailo Volkov, ali se ubjedljivio najviše puta u javnosti u zelenoj odori pojavljivao državni sekretar MO Slobodan Filipović.

Bošković u civilu i Filipović u uniformi na Sinjajevini
Bošković u civilu i Filipović u uniformi na Sinjajevini

Zakon o VCG propisuje da “civilno lice može nositi i upotrebljavati oružje i nositi vojnu uniformu u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, kao i za vrijeme obuke, vojne vježbe, pripravnosti ili kontrole borbene spremnosti, ako je obučeno za nošenje i upotrebu oružja.

Iz MO su “Vijestima” potvrdili da Bošković, Volkov i Filipović nemaju zvanični status civilnog lica na službi u vojsci jer “radna mjesta ministra odbrane, državnog sekretara i generalnih direktora nijesu utvrđena formacijom vojske, već Pravilnikom o sistematizaciji ministarstva.”

Filipović (krajnje desno) u uniformi sa oznakom VCG
Filipović (krajnje desno) u uniformi sa oznakom VCG

“Pravilnikom o načinu nošenja uniforme profesionalnih vojnih lica, između ostalog, uređeno je pitanje načina i izgleda uniforme. Imajući u vidu odredbe tog Pravilnika ističemo da navedene osobe nikada nisu nosile zvaničnu uniformu VCG. Pozivamo Vas da makar jednom fotografijom dokažete suprotno, pri čemu je ministar Bošković tehničko-zaštitnu odjeću nosio dva puta prilikom posjete kontingentima u Avganistanu”, rekli su “Vijestima” iz PR službe MO.

Filipović u uniformi prilikom obilaska jedinica VCG na terenu
Filipović u uniformi prilikom obilaska jedinica VCG na terenu

Još ističu da se “odjeća koju su nosila navedena lica može naći i u slobodnoj prodaji na tržištu”.

“Ukazujemo na to da niti jednim propisom nije zabranjeno nošenje takve odjeće, već smatramo da je potrebu za tim nametnuo dnevni radni zadatak i okruženje. Na kraju, imajući u vidu da imenovani nijesu nosili zvanične uniforme, istima nije bila potrebna prethodno završena obuka za rukovanjem oružjem, iako neke od navedenih osoba imaju završenu obuku za rukovanje naoružanjem i ubojnim sredstvima”, objašnjavaju iz MO.

Grahovac, pak, napominje da smo svjedoci da se “ministri odbrane sa prostora bivše SFRJ često pojavljuju u nekoj vrsti ratne (vojne) odjeće, što je tipična karakteristika militantnih režima”.

“Nažalost, maskirna uniforma iz nedavnih ratnih vremena skoro da je zamijenila narodnu nošnju u mnogim sredinama”, zaključio je on.

Novi kompleti i za vojnike

Na pitanje smatraju li neprimjerenim da civilni funkcioneri MO oblače uniforme VCG, u situaciji kada profesionalni pripadnici Vojske nose uniformu staru 10 godina, iz tog resora su odgovorili da “pokušavaju da razumiju potrebu novinara za stvaranjem nezadovoljstva među pripadnicima VCG povodom nedovoljne opremljenosti, prije svega, ličnom opremom i službenim uniformama VCG”.

“Ipak, sa zadovoljstvom Vas moramo obavijestiti da je 2017. dogovoren, a 2018. i zaključen ugovor (dugogodišnji) o snabdijevanju službenim uniformama VCG. Tokom 2018, vojska je nabavila 2.700 novih kompleta uniformi vrijednih 1,3 miliona eura, a u ovoj godini novih 2.500 djelova uniformi vrijednih 650 hiljada eura, tako da svaki pripadnik VCG raspolaže sa dovoljnim količinama službenih uniformi”, kazali su iz MO.

Kompleti novih uniformi koje oni pominju nabavljeni su iz Turske, ali nije riječ o službenim, već kompletima radnih (vježbovno-terenskih uniformi), što znači da oficiri i podoficiri VCG prilikom svake smotre i druge slične zvanične okolnosti, i dalje nose stare službene uniforme dobijene još prije 10 godina.

Bonus video: