Članovi Savjeta RTCG na meti Pink M

AEM usvojio prigovor DPS-a zbog izvještavanja o napadima na Demokrate u Mojkovcu
100 pregleda 2 komentar(a)
Andrijana Kadija, Foto: Boris Pejović
Andrijana Kadija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.10.2017. 16:27h

Menadžment Radio-televizije Crne Gore (RTCG) podnio je prigovor Agenciji za elektronske medije (AEM) zbog neprofesionalnog izvještavanja televizije Pink M.

Prigovor je podnijet zbog izvještavanja Pink M o odlukama Agencije za sprečavanje korupcije (da su pojedini članovi Savjeta javnog servisa prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

U vijestima “Minut, dva” "ružičaste televizije”, kako smatraju u RTCG, iznijeto je niz neistina, uvreda i optužbi na račun članova Savjeta i Javnog servisa uopšte. Takvo izvještavanje bilo je i povod da Savjet RTCG na prethodnoj sjednici raspravlja o izlasku Javnog servisa iz Medijskog savjeta za samoregulaciju (MSS), koje nije sankcionisalo ili zaustavilo Pink M da krši Zakon.

AEM, čiji je direkto Abaz Džafić, uskoro će odlučiti da li se Pink M ogriješio o profesionalne programske standarde kada je izvještavao o članovima Savjeta RTCG.

Posljednji prigovor koji je AEM usvojio odnosio se na kršenje profesionalnih standarda RTCG-a u izvještavanju o napadima na Demokrate u Mojkovcu, a po prigovoru DPS-a. Isti prigovor DPS-a ranije je usvojio i Savjet RTCG, a na posljednjoj sjednici je usvojio još jedan prigovor iste partije.

Savjet zasjeda sa osam članova, odkad je Ivan Mitrović podnio ostavku na to mjesto, nakon što je ASK utvrdila da je u konfliktu interesa jer mu je sin zaposlen u RTCG-u. Agencija je utvrdila i da su njegove kolege Goran Đurović i reditelj Nikola Vukčević navodno kršili Zakon o sprečavanju korupcije. Đurović je po odluci ASK prekršio Zakon jer je bio direktor u jednom privrednom društvu.

Vukčević je navodno prekršio zakon jer je režirao dokumentarac za nezavisnu producentsku kuću i za taj posao uzeo honorar. Zbog takve odluke ASK Vukčević je najavio tužbu.

Bonus video: