Crnogorci brane “Esbjerg” od pirata

Inače, sredinom prošle godine, crnogorski parlament usvojio je odluku kojom se daje zeleno svjetlo za značajno veći angažman VCG u misiji ATALANTA, odnosno dozvola da u njoj istovremeno učestvuje do 16 pripadnika naših oružanih snaga
115 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2017. 20:05h

Prvi crnogorski tzv. AVPD tim od osam članova (Autonomous Vessel Protection Detachment preuzeo je prije dva dana svoj zadatak u EU vođenoj međunarodnoj vojnoj misiji ATALANTA, usmjerenoj na antipiratska dejstva i zaštitu pomorskog saobračaja u vodama Indijskog okeana uz istočnu obalu Afrike i u Adenskom zalivu.

Naš AVPD tim pod komandom kapetana korvete Zorana Samardžića, čine pripadnici specijalne jedinice Mornarice- Pomorskog odreda. Oni su se prije dva dana ukrcali na teretni brod „Esbjerg“ kojeg je je angažovao Fond za hranu Ujedinjenih nacija (UN WPF). Tokom naredna tri mjeseca, crnogorski tim mornaričkih specijalaca će tom 108 metara dugom trgovačkom brodu za prevoz generalnog tereta, deplasmana 5.636 tona i njegovoj posadi, pružati 24-satnu oružanu zaštitu od mogućih napada somalijskih pirata. Prije ukrcaja njegovog tima na brod, kapetana korvete Samardžića primio je komandant operacija u misiji EU ATALANTA, britanski general-major Rob Magovan, i izrazio mu zahvalnost za doprinos koji Crna Gora pruža toj međunarodnoj antipiratskoj misiji. „Esbjerg“ koga obezbjeđuju crnogorski vojnici, angažovan je da stanovništvu Smalije dostavlja pošiljke UN WFP u hrani, a taj brod juče se nalazio u somalijskoj luci Berbera.

Inače, sredinom prošle godine, crnogorski parlament usvojio je odluku kojom se daje zeleno svjetlo za značajno veći angažman VCG u misiji ATALANTA, odnosno dozvola da u njoj istovremeno učestvuje do 16 pripadnika naših oružanih snaga. Po tome je ATALANTA postala druga najbrojnija međunarodna vojna misija u kojoj participira VCG, nakon misije „Resolute Support“ u Avganistanu u kojoj je angažovano 18 naših vojnika.

Mornarica VCG je u misiji EU Atalanta lani učestvovala sa dva oficira koji su bili bila angažovani u Štabu i komandi te misije u Nortvudu u Velikoj Britaniji, dok je jedan pripadnik Mornarice VCG, bio angažovan u svojstvu člana posade italijanske fregate “Carabiniere” koja je patrolirala vodama Indijskog okeana oko Roga Afrike.

Naš AVPD tim će se u misijama obezbjeđenja trgovačkog broda koji dovozi pomoć UN a u hrani soimalisjkom stanovnišptu smjenjivati na tri mjeseca sa timovima iz Litvanije, Hrvatske i Srbije koje već par godina učestvuju u tom apektu ove međunarodne misije. Ministarstvo odbrane je lani za logističku podršku našem AVPD timu potpisalo Tehnički sporazum sa Ministarstvom odbrane Francuske. Po tom dokumentu naš tim može računati na podršku francuske vojne baze u Džibutiju u domenu smještaja, korištenja njenih kapaciteta, medicinske podrške i skladištenja municije i opreme. Jedan dio tih usluga biće besplatan, dok će ostalo plaćati crnogorsko Ministarstvo odbrane po, sa Francuzima u međuvremenu, usaglašenom cjenovniku.

Inače, osim AVPD Mornarice Vojske Crne Gore, snage koje su trenutno angažovane u misiji ATALANTA čine i fregata “Espero” Ratne mornarice Italije, desantni brod “Galicia” Ratne mornarice Španije sa ukrcanim helikopterima i posebnim bording-timovina specijalaca, te dva patrolna aviona iz oružanih snaga Njemačke i Danske.

Galerija

Bonus video: