Crnogorski nacionalni parkovi: Divlja ljepota skupa i nepoznata

Ako, kao i većina, ne poznajete reljef parkova pa vam treba vodič, njegovo društvo će vas dnevno (osam sati) koštati 100 eura
154 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2014. 07:06h

Vjerovatno je malo prostora na zemlji koji u odnosu na svoju ukupnu površinu imaju toliko zaštićenih djelova kao što je Crna Gora. Nacionalni parkovi zauzimaju jednu trinaestinu, odnosno 7,7 odsto prostora. Ipak, veliki dio ovdašnjeg stanovništva ni izbliza ne zna šta se sve krije u tim prostorima vanredne prirodne raznolikosti i ljepote i jednako bogate kulturne i istorijske baštine.

Zašto tako malo znamo o ovom bogatstvu?

Koliko će vam ljudi nabrojati koliko je manastira i tvrđava na Skadarskom jezeru, koje su sve krunisane glave tu ostavile trag, da se tu na obodu jezera, u Obodu, otisnulo prvo štampano slovo na slovenskom jugu, i još mnogo toga. A o šarenilu ptica da i ne govorimo.

NP Lovćen, Foto: Arhiva "Vijesti"

Mnogi su tek iz reklame saznali da je most na Tari viši od Ajfelove kule, a o tome gdje i kako otiče voda Crnog jezera tek će čuti ako se raspitaju kod nekog dobrog profesora geografije.

Koliko će nas tek prebrojati lovćenske stepenice idući na poklonjenje velikom pjesniku ili tek saznati da Biogradska gora nije zaštićena od prekjuče nego je posljednji suveren iz loze Petrovića knjaz Nikola taj prostor prije vijek i više proglasio za zabran u kojem i danas četvrtinu prostora čini prašumski rezervat.

O najmlađem nacionalnom parku Prokletije tek treba da se priča. Zasad, većina bi za slike vrletnih Prokletija i padina koje se kriju ispod njih prije pomislili da su nastale u Alpima nego u našem komšiluku.

Zašto malo idemo u naše nacionalne parkove, i to najčešće da bi se slikali pored poznatih mjesta, založili roštilj i ostavili ambalažu. Za to je kriva naša nenavika da idemo u prirodu nje i nas radi, a dobrano i cijene ulaznica i svega što bi trebalo platiti u tim zaštićenim prostorima.

Prokletije, Foto: Damira Kalač

Plaća se i branje kupina

Kad bi čovjek odlučio da u nekoliko dana, recimo sedmicu, obiđe naše nacionalne parkove i oproba najinteresantnije u ponudi trebalo bi mu makar koliko za jedan privlačan aranžman u Turskoj ili Grčkoj.

Cijene ulaznice su: jedan euro u Prokletijama, dva u Lovćenu, tri u Biogradskoj gori i Durmitoru i četiri u NP Skaradrsko jezero. A kad se već ušlo u park, valjalo bi platiti još mnogo toga, ko hoće da proba.

Zminje jezero, Durmitor, Foto: Damira Kalač

Samo nekoliko cijena, ilustracije radi. Parking za putnički automobil za dan košta dva eura, za kamp prikolicu tri ili ako više volite bungalov 40 eura.

Imate i alternativu - platite tri ili pet eura, zavisno od veličine, i razapnete šator. Iznajmljivanje bicikla za dan košta sedam eura, a ko želi kroz park terencem za svaki džip će platiti po 20 eura. Ako kao i većina stanovništva ne poznajete reljef parkova pa vam treba vodič, njegovo društvo će vas dnevno (osam sati) koštati 100 eura. U šumi ponekad bude hladno ili padne um na roštilj, pa valja raspiriti vatru, za loženje na uređenim mjestima, valjda je na ostalim zabranjeno, treba “dozvola” od pet eura.

Oni koji su voljni i da uznemire adrenalin i čula moraće za to da odvoje pristojan iznos. Zavisno od ture, splavarenje Tarom košta i do 300 eura. Za svaki dan probanja udice na Crnom jezeru ili Suzi Evrope platićete po 20 eura. Pošto je Skadarsko jezero jedno od najživopisnijih staništa ptica na Starom kontinentu, neizostavno bi trebalo posjetiti poznati ornitološki rezervat Pančevo oko. Organizovana posjeta tom rezervatu za tri do pet osoba košta 280 eura.

Biogradsko jezero, Foto: Arhiva "Vijesti"

Na kraju ređanja cijena i nešto što je najmanje očekivano. Dozvola za branje i sakupljanje šumskih plodova, gljiva, ljekovitog i aromatičnog bilja za dan košta pet eura, godišnja deset puta više, pa ako poželite šaku jagoda ili borovnica ili buketić kantariona imajte na umu cjenovnik.

Svakako da se ulaz i šetnja po nacionalnim parkovima svuda u svijetu plaća i to znatno paprenije nego kod nas, ali cijene bi makar za komšije parkova, odnosno za domaće stanovništvo, mogle biti mnogo pristupačnije, makar uz obavezu da ne pravimo posla za “neka bude čisto”.

U štampanom izdaju "Vijesti" za 22. jun čitajte:

  • Direktor NP kaže da su nacionalni parkovi biti za nacionalnu ekonomiju
  • NP Durmitor gostima malo nudi - na Crnom jezeru se nema gdje popiti ni voda
  • U NP Lovćen ulaz besplatan, ali ostalo nije jeftino
  • NA Skadarskom jezeru profitiraju privatnici
  • Na Biogradskoj gori hrana i piće povoljni, aktivan odmor papren

Bonus video: