CRNVO: Evropska komisija prepoznala suštinske probleme civilnog društva u Izvještaju o napretku

"Činjenica je da se veći broj organizacija civilnog društva uključuje u pregovarački proces i izradu javnih politika, ali je takodje nerijetko prisutno i njihovo nezadovoljstvo tim učešćem. Generalno, konsultovanje civilnog društva ocijenjeno je negativno, uz napomenu da se mora poboljšati transparentnost ovog procesa"
0 komentar(a)
CRNVO, Foto: CRNVO
CRNVO, Foto: CRNVO
Ažurirano: 11.11.2015. 12:37h

Izvještaj o napretku za 2014. godinu u dijelu koji se odnosi na civilno društvo predstavlja realan prikaz stanja u ovoj oblasti, smatraju u Centru za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

"Ono što je posebno uočljivo u ovogodišnjem Izvještaju je odnos Evropske komisije prema političkom kontekstu u kome djeluje civilno društvo. U Izvještaju je konstatovano da su postojali slučajevi preduzimanja nezakonitog nadzora na radom NVO od strane nekih državnih organa, kao i korišćenje administrativnih prijetnji i zastrašivanja, te da su ovakvi slučajevi prijavljeni i rezultirali sudskim presudama", navodi se u saopštenju.

U CRNVO-u su dodali da se u dva navrata u Izvještaju naglašava zabrinutost da su pojedini aktivisti/kinje civilnog društva bili mete napada na ličnoj osnovi od strane lokalnih medija.

Oni su dodali i da se ukazuje na probleme u saradnji Vlade i nevladinog sektora i stvaranja neophodnih preduslova za funkcionisanje ciivlnog društva.

"Činjenica je da se veći broj organizacija civilnog društva uključuje u pregovarački proces i izradu javnih politika, ali je takodje nerijetko prisutno i njihovo nezadovoljstvo tim učešćem. Generalno, konsultovanje civilnog društva ocijenjeno je negativno, uz napomenu da se mora poboljšati transparentnost ovog procesa", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o finansiranju projekata organizacija civilnog društva, navodi se da je postojeci sistem neefikasan, da se sredstava za projekte NVO umanjuju a važeci zakoni u ovom segmentu ne primjenjuju.

Ovakvi navodi, smatraju u CRNVO, pokazuju da je Evropska komisija, osim prihvatanja formalnih pokazatelja i brojki o saradnji Vlade i civilnog društva, otpočela ozbiljno razmatranje suštine ove saradnje.

2Vjerujemo da nakon navedenih nalaza u Izvještaju o napretku vise nema prostora za negiranje ovakvih pojava koje ozbiljno ugrožavaju rad nevladinog sektora i predstavljaju prijetnju za njegovo dalje funkcionisanje i razvoj. Nadamo se da će Vlada ovoga puta ozbiljnije razmotriti nalaze koji se odnose na civilno drustvo i obezbijediti nesmetan rad nevladinim organizacijama i slobodu izražavanja aktivistima nevladinog sektora. U suprotnom, imamo osnov da sumnjamo u namjeru Vlade da ovakvom politikom trajno slabi nevladin sektor i njegov uticaj, te da će u tu svrhu i dalje koristiti sve raspoložive mogućnosti2, izjavili su iz CRNVO.

Bonus video: