CZIP podnio krivičnu prijavu: Barani prodavali sovu preko Fejsbuka?

"Na fotografiji se vidi da su ovoj ptici vezana krila crvenom vrpcom, kao i da je u istoj kartonskoj kutiji i da se najvjerovatnije radi o istoj ptici koju je uhvatio A.Č"
5325 pregleda 0 komentar(a)
Sova koju su Barani prodavali, Foto: Printscreen
Sova koju su Barani prodavali, Foto: Printscreen
Ažurirano: 23.11.2019. 16:14h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) podnio je krivičnu prijavu protiv dva lica iz Bara, zbog sumnje da su umiješani u prodaju jedinke sove - velike ušare, vrste koja je zaštićena.

Toj NVO, kako se navodi u prijavi, putem Fejsbuka obratio se Baranin A.Č. koji im je rekao da je u kokošinjcu zatekao sovu, da su krila ptice vezana crvenom vrpcom.

"A.Č. se žalio da im ušara lovi kokoške i da se plaši da je neko od mještana ne ubije. Dali smo mu savjet da pticu poveze najmanje tri, četiri kilometra od njegove kuće i pusti je na slobodu...", navodi se, pored ostalog, u prijavi.

oglas na FB
oglas na FB(Foto: Printscreen)

Sjutradan su, međutim, na Fejsbuku vidjeli objavu Dž.A, takođe iz Bara, koji je oglasio da prodaje sovu veliku ušaru.

"Na fotografiji se vidi da su ovoj ptici vezana krila crvenom vrpcom, kao i da je u istoj kartonskoj kutiji i da se najvjerovatnije radi o istoj ptici koju je uhvatio A.Č", navodi se u prijavi CZIP-a.

Dž.A. je na jednoj od Fejsbuk grupa za oglašavanje, napisao da prodaje "sovu živu uhvaćenu, cijena po dogovoru".

Na komentar jednog od članova grupe zbog čega to radi, napisao je "zašto, nisam je ukrao, no ufatio".

"I kao ogroman i pravi primjerak treba nekom za zološki vrt ili slično. Nisam je ubio, niti bi, a najlakše mi je pustiti. Možda nekom treba, jer je atraktivna i mnogo lijepa", napisao je on na društvenoj mreži Fejsbuk.

oglas na fb
oglas na fb(Foto: Printscreen)

CZIP je više puta u Crnoj Gori organizovao "Noć sova", tokom kojeg aktivisti i građani učestvuju u popisu najvećče evropske sove - velike ušare.

"Bubo Night" nastao je u Sloveniji prije 20 godina, a u Crnoj Gori organizuje se sa timom Natura 2000 kroz projekat "Uspostavljanje Natura 2000 područja u Crnoj Gori".

Mreža Natura 2000 je ključni instrument politike EU o prirodi i biodiverzitetu koja stremi dugoročnom opstanku najvrednijih i najugroženijih vrsta i tipova staništa u Evropi.

Bonus video: