CZIP: Zabraniti lov na četiri vrste ptica

Prema podacima Crvene knjige ptica Evrope, četiri vrste evropskih gnjezdarica: baljoška, glavoč, jarebica kamenjarka i grlica značajno su promijenile status
307 pregleda 1 komentar(a)
jarebica, Foto: Shutterstock
jarebica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.11.2015. 13:02h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i “Grin Houm” podnijeli su Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja inicijativu za usklađenje lovnih sezona sa Direktiva o zaštiti divljih ptica (Ptičja direktiva) i Evropskom crvenom listom ugroženih vrsta.

“Inicijativa se odnosi, u prvom redu, na isključenje četiri ptičje vrste sa liste lovnih vrsta. Naime, Evropska komisija objavila je 15. juna Evropsku crvenu listu ugroženih vrsta ptica koja je pokazala da je 13 odsto ili 67 od 533 vrsta evropskih ptica na neki način ugroženo na našem kontinentu”, saopšteno je iz CZIP.

Prema podacima Crvene knjige ptica Evrope, četiri vrste evropskih gnjezdarica: baljoška, glavoč, jarebica kamenjarka i grlica značajno su promijenile status, pa su grlica i glavoč dobile status “ranjive”, dok su jarebica kamenjarka i baljoška dobile status “skoro ugrožene”.

“Uzimajući u obzir te činjenice, zatražili smo uklanjanje navedenih vrsta sa liste lovnih vrsta. Osim toga, u obraćanju Ministarstvu zahtijevaju se hitne izmjene Pravilnika o lovnim sezonama, sa ciljem njegovog usklađivanja sa Ptičjom direktivom u pogledu usklađenosti dužine lovnih sezona sa periodom reprodukcije pojedinih vrsta”, kaže se u saopštenju.

Iako, kako se navodi Ptičja direktiva ne definiše eksplicitno lovne sezone, ona članom 7. nalaže da se nijedna ptičja vrsta ne može loviti u periodu proljećne migracije i reprodukcije.

“Da bi se uskladili pristupi zemalja pri određivanju lovnih sezona za lovne ptičje vrste, Evropska komisija je izradila posebna uputstva koja detaljno razmatraju kako utvrditi period reprodukcije i vrijeme proljećne migracije. U skladu sa ovim upustvima u dopisu su predložene dužine lovnih sezona za određene vrste. Nadamo se da će Ministarstvo prepoznati važnost rješavanja ovog problema i konačno napraviti prve korake u rješavanju gorućih pitanja na polju lovstva i usklađavanja pravnih propisa sa tekovinama EU radi suzbijanja haotičnog stanja u crnogorskim lovištima”, navodi s eu saopštenju.

Bonus video: